Az MSZP nekitámadt a román Szociáldemokrata Pártnak, amiért támogatják, hogy a trianoni béke aláírása ünnepnap legyen

2019. december 5., 06:41

Szerző:

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) több országgyűlési képviselője is támogatta azt a törvénytervezetet, ami nemzeti ünneppé nyilvánítaná a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját, június 4-ét. 

A Népszava arról írt, hogy az ügyben az MSZP elnöke, Tóth Bertalan levélben kért tájékoztatást a román testvérpárt, vagyis a PSD elnökétől a történtekkel kapcsolatban.

Tóth azt is hangoztatta, hogy álláspontjuk szerint Trianon traumáját az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével, légiesítésével lehet meghaladni. „Emellett szükség van a szomszédos országok pozitív kisebbségpolitikájára és hazánk részéről pedig aktív magyarságpolitikára” - tette hozzá.

Tóth Bertalan azt is hangsúlyozta, hogy szövetségesükkel, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével (RMDSZ) egyetértve olyabnünnepet szeretnének, ami nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket egymás elfogadására és tiszteletben tartására.

Az erdélyi Transindex beszámolója szerint kedden a román képviselőház közigazgatási szakbizottságában a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői együtt biztosították, hogy átmenjen a Trianon-ünnepről szóló javaslat.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.