Még meg sem alakult az országos roma önkormányzat, de már teljes a káosz

Ki fogja kifizetni a roma önkormányzat Farkas Flórián Híd a munkavilágába program miatt keletkezett 1 milliárd forintos tartozását ? 

2024. május 15., 10:32

Szerző:

Összesen öt szervezet nyújtott be listát az országos roma önkormányzati választásra, de csupán kettőnek sikerült összegyűjtenie mintegy 4 ezer érvényes ajánlást – írja a Népszava.  A Nemzeti Választási Bizottság jogerős határozata szerint a június 9-ei választáson csak a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vehet részt.  A CiKöSz 89, az RPM 29 jelöltet szerepeltet a listán. A települési nemzetiségi önkormányzati választásokon a CiKöSz több mint 4600, az RPM kevesebb mint 700 jelöltet állított.

A másik három aspiráns – a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója,és  a Kolompár Orbán-féle MCF Magyarországi Cigányközösség Fóruma és a Phralipe – kihullott a rostán. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő roma szavazók az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetételéről döntenek az országos választáson. 

Sztojka Attila kormánybiztos is indul országos roma önkormányzati választáson 

Sztojka Attila a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa, felügyeli a TEF munkáját, és a CiKöSz országos elnöke is. A szövetség országos listáját is ő vezeti, de az összeférhetetlenségi szabályok miatt csak akkor lehetne tagja az ORÖ-nek, ha megválna parlamenti mandátumától. Sztojka minden bizonnyal az országgyűlési képviselőséget fogja választani.  A CiKöSz listájának második helyén a debreceni Aba-Horváth István található, ebből arra lehet következtetni, hogy ő az ORÖ-elnöki tisztség várományosa. Az RPM listájának vezetője az a miskolci Dancs Mihály, aki jelenleg az ORÖ egyik elnökhelyettese.

A fő kérdés ez: Hogyan fog működni roma önkormányzat?!

Ahogy arról írtunk, hogy a jogsértőnek tartott állami elvonások miatt csődbe ment az Országos Roma Önkormányzat. A Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től és az utóbbi egy évben állami támogatást sem kapott az országos önkormányzat. Olyan tartozásokról van szó, amelyek még az előző ciklus idején, a Farkas Flórián vezetésével létrejött Híd a munka világába szövetkezet és más hasonló programok révén keletkeztek. Lakatos Oszkár az ORÖ korábbi elnöke azt mondta, hogy a tartozást már visszafizették, de belügyi tárca szerint  a működési támogatásból ezt nem tehették volna meg. Más bevételi forrása viszont nincs az ORÖ-nek.

Sztojka Attila a kormányzattal egybehangzóan azt az álláspontot képviselte, hogy a tartozásokat abban az esetben is rendezni kell, ha azok az ORÖ előző vezetése idején keletkeztek – írja  Népszava. Kérdés tehát, hogy Sztojka Attila ugyanígy gondolja-e majd akkor is, ha az általa vezetett CiKöSz veszi át a hatalmat az országos roma testületben. Ha az Orbán-kormány – miután a számára kedves szervezet többséget szerez – konszolidálni fogja az ORÖ anyagi helyzetét, akkor szembemegy eddig hangoztatott véleményével. Ha nem teszi, akkor az ORÖ végérvényesen lehúzhatja a redőnyt. 

Féldisznókkal befolyásolják az erőviszonyokat a roma közéletben? 

Ahogy arról beszámoltunk, a féldisznó az új sláger, elmúltak azok az idők, amikor néhány szem krumplival akarták megvásárolni a romák szavazatait. A Népszava írta meg, hogy Lakatos Oszkár az ORÖ korábbi vezetője szerint Sztojka Attila jogsértő módon – féldisznókkal – befolyásolja az erőviszonyokat a roma közéletben. Több száz helyszínen rendezhettek disznóvágást hagyományőrzés címén. 

A Népszavához eljutott információk szerint Pécsen, Fegyverneken és például Törökszentmiklóson is rendeztek disznóvágást vagy disznótorost. A lap azt a választ kapta a TEF-től, hogy a „roma közösségeket támogató pályázatokon összesen 785 pályázat érkezett be, melyből 553 db támogatásban részesült, ez a pályázatok 70 százaléka”.

Sztojka Attila erősen zokon vette, hogy a Népszava hírül adta: a tiszaroffi roma nemzetiségi önkormányzat akár kampányrendezvénynek is beillő „hagyományőrző disznóvágást” szervezett abból a pénzből, amit elnyert a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) pályázatán. Sztojka szerint annak a rosszindulatnak, amely a „baloldalra és annak újságíróira jellemző”, egyetlen célja van, „elhitelteleníteni az embereket, hazugságban és elnyomásban tartani, továbbá fenntartani a kiszolgáltatottságot”. 

(Kiemelt képünk forrása: Országos Roma Önkormányzat Facebook oldala)