„Már nem a krumpli, hanem a féldisznó a sláger ”- véli az ORÖ vezetője

Az ORÖ vezetője arra készül, hogy írásbeli panasszal fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, mert féldisznókkal befolyásolják az erőviszonyokat a roma közéletben. Mint kiderült, nemcsak Tiszaroffon rendeztek „hagyományőrző disznóvágást” a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati támogatásból.

2024. február 3., 14:11

Szerző:

A féldisznó az új sláger, elmúltak azok az idők, amikor néhány szem krumplival akarták megvásárolni a romák szavazatait – írja a Népszava. „Elmúltak azok az idők, amikor néhány szem krumplival akarták megvásárolni a romák szavazatait, ma már félsertésekkel kampányolnak. A disznókat ugyanis (ennyit a hagyományőrzésről) nem a helyszínen vágják le, hanem előre vásárolt félsertéseket dolgoznak fel” – nyilatkozta az ORÖ vezetője. Lakatos Oszkár is azon az állásponton van, hogy Sztojka Attila jogsértő módon befolyásolja az erőviszonyokat a roma közéletben. Az ORÖ vezetője ezért arra készül, hogy írásbeli panasszal fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Sztojka Attila kiakadt: a féldisznó nem kampányfogás 

Sztojka Attila erősen zokon vette, hogy a Népszava hírül adta: a tiszaroffi roma nemzetiségi önkormányzat akár kampányrendezvénynek is beillő „hagyományőrző disznóvágást” szervezett abból a pénzből, amit elnyert a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) pályázatán. Sztojka szerint annak a rosszindulatnak, amely a „baloldalra és annak újságíróira jellemző”, egyetlen célja van, „elhitelteleníteni az embereket, hazugságban és elnyomásban tartani, továbbá fenntartani a kiszolgáltatottságot”. „A baloldali sajtónak a rászorulók támogatása, a roma nemzetiségi önkormányzatok közösségfejlesztése és kulturális értékeinek megőrzése kampány” – háborgott közösségi oldalán a kormánybiztos.

Tiszaroffon 3 milliót költöttek két disznó levágására, de ez csak a jéghegy csúcsa 

A Szolnoktól légvonalban harminc kilométerre lévő Tiszaroffon „hagyományőrző disznóvágást” rendeztek nemrég a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati támogatásból. Az eseményen készült fotókat a helyi roma nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője osztotta meg a közösségi oldalán, akinek profilképén ez áll: „Én is a CiKöSz-t támogatom!” – írtunk róla korábban. A CiKöSz a Cigány Közösségek Szövetségének rövidítése. Arról a szervezetről van szó, amelynek vezetője Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

A belügyi tárcához tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) 348 millió forintos keretösszeggel tavaly ősszel írt ki pályázatot roma modellprogramok támogatására. A tiszaroffi romák nemzetiségi önkormányzata összesen 4,2 millió forintot nyert: 1,2 millió infrastrukturális fejlesztésre, ingatlanok karbantartására volt felhasználható, a fennmaradó 3 millió pedig a „roma közösség fejlesztését, kulturális értékek és javak megőrzését, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítését” szolgálta.

Több száz helyszínen rendezhettek disznóvágást hagyományőrzés címén 

A Népszavához eljutott információk szerint Pécsen, Fegyverneken és például Törökszentmiklóson is rendeztek disznóvágást vagy disznótorost. A TEF-től, amikor megkérdeztük hány településen valósult meg ilyen rendezvény, általános választ kaptunk: „a roma közösségeket támogató pályázatokon összesen 785 pályázat érkezett be, melyből 553 db támogatásban részesült, ez a pályázatok 70 százaléka”. Buczó Csanád, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt képviselője hívta fel a figyelmünket egy múlt évben tartott konferenciára. Az eseményen Aba-Horváth István debreceni roma politikus, a CiKöSz egyik vezetőségi tagja az „új irányzat” erőforrásaként nevezte meg Sztojka Attilát, aki – sorolta – a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, felügyeli a TEF munkáját, a CiKöSz országos elnöke. „Ha nem történik valami földindulás, 2026-ig ez így lesz. Ezek a makacs tények. Ezekkel kell szembenéznie mindenkinek” – közölte Aba-Horváth.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alvaro Fuente / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.