Vége: csődbe ment az Országos Roma Önkormányzat

Nincs pénz fizetésre, tiszteletdíjra, de még a villanyszámlát se tudják kifizetni, a képviselőknek saját pénzükön kellett a fővárosba utazniuk a tegnapi közgyűlésre.

2024. február 29., 08:40

Szerző:

„Mélységesen sajnálom, nagy kudarcként élem meg az elmúlt harminc évet, ami ide vezetett” – idézte a Népszava Sárközi Károlyt, az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselőjét az ORÖ szerdán tartott rendkívüli közgyűlésén. A lap felidézte, hogy előzőleg Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes számolt be arról, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy rendeződjön az ORÖ anyagi helyzete. Nem járt eredménnyel.

A Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től és lassan egy éve nem kap állami támogatást az országos önkormányzat. Olyan tartozásokról van szó, amelyek még az előző ciklus idején, a Farkas Flórián vezetésével létrejött Híd a munka világába szövetkezet és más hasonló programok révén keletkeztek. Lakatos Oszkár azt mondja, a tartozást már visszafizették. A belügyi tárca szerint azonban a működési támogatásból ezt nem tehették volna meg, más bevételi forrása viszont nincs az ORÖ-nek.

Lakatos Oszkár már tavaly nyáron is arról beszélt, hogy a törvény szerint járó állami finanszírozás elmaradása és a jogtalannak minősített kormányzati követelések miatt „technikai csőd” fenyegeti az ORÖ-t, a helyzet azóta csak romlott. 

A képviselők hónapok óta nem kapnak tiszteletdíjat: a mostani közgyűlésre az ország távoli pontjairól is a saját költségükön utaztak Budapestre.

Egymás után mondanak fel az ORÖ hivatalának munkatársai is, mert hosszú hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak. Az egyik alkalmazott – édesapja kíséretében – személyesen kereste fel a történtekért felelősnek tartott Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselőt, romaügyi kormánybiztost. Ennek csupán annyi hatása volt, hogy Sztojka ingerült hangvételű levelet küldött Lakatos Oszkárnak – olvasható a cikkben.

Csődbe jutott az Országos Roma Önkormányzat

Mivel állami támogatás hiányában az ORÖ sem a rezsit, sem a béreket nem képes fizetni, a tartozás egyre halmozódik, már meghaladja a másfél milliárd forintot. A közgyűlésen szóba került: alaptörvénybe ütközik, hogy egy országos önkormányzat nem kapja meg a nemzetiségi közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat. Ilyen körülmények között az idei költségvetés elfogadására sincs lehetőség. Többen hangsúlyozták, hogy „teljesen ellehetetlenült” az ORÖ működése.

A közgyűlés után Lakatos Oszkár kijelentette: „Ez már nem technikai, hanem gyakorlati csőd. Vége van az ORÖ-nek”.

(Kiemelt kép: Farkas Flórián a Békemeneten. Fotó: Derzsi Elekes Andor via Wikipedia)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.