Romaügyi kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság igazgatójára esett a választás. 

2021. augusztus 5., 08:26

Szerző:

Sztojka Attilát nevezte ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak Orbán Viktor. A férfi a Belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatói székéből veheti át a kormánybiztosi pozíciót. A döntés a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg. Sztojka Attila lesz többek között a felelős a romáknak jutó uniós támogatások koordinálásáért és a civil szervezetek támogatásának megújításáért. 

A leendő kormánybiztos Esztergomban született és roma értelmiségiként hosszú ideje állami tisztviselőként dolgozik, most a Belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. Kormánybiztosként együtt kell működnie Vecsei Miklóssal, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, aki „a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos”.

Kormánybiztosként ő koordinálja majd a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet, ellátja a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat, javaslatot tesz a roma nemzetiségi civil szervezetek és a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására, kapcsolatot tart és egyeztet az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal, javaslatot tesz a romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges források bevonására, javaslatot tesz a 2021–2027 közötti Európai Uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására, kezdeményezi, összefogja és koordinálja az országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő együttműködéseket, együttműködési fórumokat.

Az új kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, ezért a munkáért díjazást, juttatást nem kap. Vagyis a kinevezés célja az, hogy Sztojka Attila eddigi munkáját nagyobb hatáskörrel végezhesse.

(Kiemelt kép: Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszédet mond az új varroda tan- és termelőműhely átadásán Tiszaroffon 2021. július 27-én. Fotó: Mészáros János / MTI)