Rogán névtelen tanácsadóknak fizet milliókat

Nem árulja el Rogán Antal, kik adnak neki tanácsot összesen havi négy és fél millióért. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter – ahogy a többi tárcavezető is – a szocialista Mesterházy Attila kérdésére leírta, hányan és miért dolgoznak, és milyen pozícióban, de szerinte nincs lehetősége felfedni tanácsadói kilétét. A Transparency Internationalnál viszont azt mondják: a politikai tanácsadók is kormánytisztviselők, vagyis nyilvánosságra lehetne hozni az adataikat. Mesterházy azt mondta: kikéri a tanácsadók neveit is.

2015. november 12., 16:37

Orbánék 2010-ben olcsóbb államot ígértek. Ehhez képest a kormányban most több mint kétszáz államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos dolgozik. Az MSZP-s Mesterházy Attila arra volt kíváncsi, hány tanácsadó segíti munkájukat. Írásbeli kérdésére a minisztériumok nemcsak a tanácsadók számát adták meg, de azt is egyenként részletezték, hogy mennyi a fizetésük. Csak Rogán Antal tárcájától nem kapott részletes választ. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter egy közleményben mégis elárulta: összesen három főtanácsadója és négy tanácsadója van. Havi bruttó 350 000r és 888 300 forint közötti javadalmazást kapnak – számolt be az RTL Klub híradója.

Rogán nem volt hajlandó elárulni a neveiket. Írásban annyit közölt, hogy álláspontjuk szerint a törvény nem ad rá lehetőséget, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra hozzák.

A Transparency International szerint ez nem igaz, mert ezek a tanácsadók kormánytisztviselők. Az információszabadságról szóló törvény szerint ilyen állásban lévő személyeknek a nevét közérdekből nyilvános adatként rendelik nyilvánosságra hozni.

Rogán Antal azt ígérte: bár nyilvánosságra nem hozza a neveket, Mesterházy Attila megnézheti a tanácsadók listáját. De azt is hozzátette, hogy ha az MSZP-s politikus nyilvánosságra hozza a neveket, akkor vállalnia kell a jogi és nem jogi következményeket – tudósított az RTL.

Mesterházy Attila szerint a kormány nem titkolhatja el, kiket fizet közpénzből. „Az összes miniszterhez újra azzal a kéréssel fordultam, hogy a tanácsadók neveit is adják ki. Láthassa a közvélemény, kik azok a személyek, akik ezeket a politikai vezetőket egyfajta politikai tanácsadóként segítik.”

A minisztériumok összesített válaszaiból az derül ki, hogy a mintegy kétszáz kormánytag mellett százötvenkilenc tanácsadó dolgozik. Az ő fizetésük havonta nagyjából százmillió forint. Vagyis a kormány 1,2 milliárd forintot költ tanácsadókra évente.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.