Újabb szuperhatóságot kap Rogán Antal

Nemzeti Eseménykezelő Központ jön létre, ami az összes eddigi operatív törzset és rendkívüli helyzetekre létrehozott bizottságot váltja majd fel, mivel túl sok a rendkívüli vészhelyzet. Az viszont érdekes, hogy éppen a propagandát is felügyelő miniszter kapta.

2022. október 25., 09:46

Szerző:

Nemzeti Eseménykezelő Központ jön létre, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá rendelve – derül ki a HVG.hu cikkében. A Magyar Közlönyben hétfőn este megjelent kormányrendeletek a védelmi és biztonsági intézkedések összehangolásáról szóló törvényt egészíti ki.

Az új hatóság az eddig létrehozott, eseti operatív törzseket és bizottságokat egy egységes testületben váltja fel, korábbi lapértesülések szerint pedig rendkívüli helyzetben összehangolhat kibervédelmi, titkosszolgálati és katasztrófavédelmi tevékenységeket is majd.

Sőt, a rendelet szerint minisztériumokat, kormányzati hatóságokat és a nemzetbiztonság védelmi és biztonsági feladatait is hivatott lesz ellenőrizni majd a központ. Az ellenőrzést éves terv szerint fogják majd elvégezni, és  a „Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a Kormány részére terjeszti elő”.

(Kiemelt kép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.