Tovább bővülhet Rogán Védelmi Igazgatási Hivatala

A védelmi igazgatás átalakítása folytatódik: a titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenységek sora egy újabb fajsúlyos résszel bővülhet Rogán Antal irányítása alatt.

2022. október 19., 09:08

Szerző:

Pécsen tartottak egy egészségügyi szakmai konferenciát, amelyen volt egy előadás a védelmi igazgatás átalakulásáról is. Az erről tartott prezentáción több táblázatot és ábrát is vetítettek, amik tanúsága szerint Rogán Antal alá tartozó Védelmi Igazgatási Hivatal (VIH) fennhatósága alatt formálódik az új Nemzeti Eseménykezelő Központ – tudta meg a Népszava.

Az eseménykezelő központ a tervek szerint 2023 nyarára jönne létre a Szimulációs és Modellező Központtal együtt. A kormányzati tervek szerint a központ ekkorra már a szükséges szakértői szakemberállomány 60 százalékával rendelkezik, majd egy évvel később éri el a teljes működési kapacitását.

A Nemzeti Eseménykezelő Központról egy 2021-es törvény tett említést. A jogszabály szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemelteti, ám a jogszabály nem részletezte, hogy ez mit jelent. A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény felhatalmazása arra vonatkozik, hogy az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása a Nemzeti Eseménykezelő Központ keretein belül történhessen. Ez a funkció pedig lényegében alkalmas lenne a korábbi operatív törzsek, rendkívüli jogrendi munkacsoportok, Honvédelmi Tanács titkársági feladatainak kiváltására is.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor és Rogán Antal a Civil Összefogás Fórum Békemenetén Orbán Viktor beszédére várnak. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Merész Márton / 168.hu)