Rogán: lehet „mészároslőrincezni”, de örvendetes, hogy ő nyerte az útkoncessziót is

Az állami koncessziókért felelős miniszter szerint örömteli, hogy van, aki fel tudja venni a versenyt a külföldiekkel. 

2022. május 6., 16:28

Szerző:

Évente kilométerenként 96,2 millió forintért Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei fogják üzemeltetni 35 évig a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózatot – adta hírül pénteken a közbeszerzési értesítő. 

Az eljárás lezárása kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen Rogán Antal leszögezte: Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét – írja a hvg.hu. A miniszter szerint nyílt, uniós eljárást bonyolítottak le, transzparens verseny volt. 

Ugyanakkor hozzátette: „örvendetes, hogy ma Magyarországon van olyan hazai szereplő, aki képes felvenni a versenyt a külföldiekkel”. A koncessziós eljárásban a Strabag adott be ajánlatot a Colassal, de kiesett egy ausztriai versenyhatósági eljárás miatt. Rogán Antal szerint

„Lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat, és jelen esetben jobb, hogy ők nyertek, mintha egy külföldi nyert volna.” – szögezte le a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a nyertesek konzorcium „a jelenlegi finanszírozási környezetben hatalmas terhet és sok kockázatot vállal magára”,  mivel a kiírásban szereplő útépítéseket és -bővítéseket az első tíz évben kell megvalósítani.

Rogán tagadta azt is, hogy  az eljárás lezárását szándékosan időzítették volna az országgyűlési választások utánra. Sőt, elmondása szerint ő örült volna a legjobban, ha minél előbb sikerül lezárni, de bonyolult eljárás volt, ráadásul a háború kirobbanása után a gazdasági környezet is változott.

(Kiemelt képünk: Rogán Antal az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás)