Rogán: lehet „mészároslőrincezni”, de örvendetes, hogy ő nyerte az útkoncessziót is

Az állami koncessziókért felelős miniszter szerint örömteli, hogy van, aki fel tudja venni a versenyt a külföldiekkel. 

2022. május 6., 16:28

Szerző:

Évente kilométerenként 96,2 millió forintért Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei fogják üzemeltetni 35 évig a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózatot – adta hírül pénteken a közbeszerzési értesítő. 

Az eljárás lezárása kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen Rogán Antal leszögezte: Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét – írja a hvg.hu. A miniszter szerint nyílt, uniós eljárást bonyolítottak le, transzparens verseny volt. 

Ugyanakkor hozzátette: „örvendetes, hogy ma Magyarországon van olyan hazai szereplő, aki képes felvenni a versenyt a külföldiekkel”. A koncessziós eljárásban a Strabag adott be ajánlatot a Colassal, de kiesett egy ausztriai versenyhatósági eljárás miatt. Rogán Antal szerint

„Lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat, és jelen esetben jobb, hogy ők nyertek, mintha egy külföldi nyert volna.” – szögezte le a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a nyertesek konzorcium „a jelenlegi finanszírozási környezetben hatalmas terhet és sok kockázatot vállal magára”,  mivel a kiírásban szereplő útépítéseket és -bővítéseket az első tíz évben kell megvalósítani.

Rogán tagadta azt is, hogy  az eljárás lezárását szándékosan időzítették volna az országgyűlési választások utánra. Sőt, elmondása szerint ő örült volna a legjobban, ha minél előbb sikerül lezárni, de bonyolult eljárás volt, ráadásul a háború kirobbanása után a gazdasági környezet is változott.

(Kiemelt képünk: Rogán Antal az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.