Kivettek 117 milliárdot a Rezsivédelmi Alapból

Összesen csaknem 143 milliárd forint átcsoportosításáról döntött éjjeli rendeletében a miniszterelnök.

2023. április 19., 09:45

Szerző:

A Magyar Közlönyben megjelent és az mfor.hu által részletesen is ismertetett rendelet szerint az átcsoportosítás legnagyobb vesztese a Rezsivédelmi Alap (117 milliárd), de a Központi Maradványelszámolási Alap (24 milliárd) és a Modern Városok Program (1,7 milliárd) büdzséje is csökkent.

A fenti tetemes összeg megjelölt célokra az Energiaügyi Minisztériumhoz (ide a 117 milliárd java része kerül közszolgáltatások költségvetési ellentételezésére), a Bethlen Gábor Alaphoz (8,44 felhalmozási célú kiadásokra és 1,78 milliárd működési kiadásokra) kerül, továbbá később meghatározandó célokra a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz (5 milliárd), az Energiaügyi Minisztériumhoz (2,9 milliárd), a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (2,65 milliárd), a Miniszterelnökséghez (2,12 milliárd) is jut belőle.

A cikk szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium a külképviseletek működésére fordíthatja majd az összeget, és jut a Hungary Helps keresztényüldözés elleni programra is, a Miniszterelnökség a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok működésére költhet, a belügy pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiadásaira, illetve az egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra (510,6 millió) adhat ki több pénzt.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.