Rétvári: Az oktatás tünteti el leginkább a társadalmi különbségeket

A költségvetésben már 13 milliárd forint van arra, hogy Magyarországon minden diáknak ingyenesen járjon a tankönyvcsomag.

2021. szeptember 1., 21:34

Szerző:

Az oktatás tünteti el leginkább a társadalmi különbségeket – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Mezőtúron, írja az MTI. Hozzátette: fontos lépéseket tettek az „otthonról hozott különbségek” csökkentése érdekében. Rétvári Bence a Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt zárórendezvényén elmondta: az iskolában elsősorban a szorgalom és a tehetség számít, illetve a pedagógusok, akik ki tudják hozni a tanulókból a legtöbbet.

Fontosnak nevezte az iskolának azt a szerepét, hogy csökkentse a különbséget a szegényebb és a jómódú családból érkezők között, továbbá a nagyvárosi és a kistelepülésen élő, a dunántúli és a kelet-magyarországi fiatalok között. Beszámolt arról, hogy 2010-ben, a kormányzásuk kezdetén azt tapasztalták, a 6-7 éves, az iskolát elkezdő gyermekek fejlettsége között akár másfél évnyi különbség is lehet. Ezért vezették be a hároméves kortól kötelező „óvodáztatást”.

Kiemelte azt is, a költségvetésben már 13 milliárd forint van arra, hogy Magyarországon minden diáknak ingyenesen járjon a tankönyvcsomag. Kiterjesztették továbbá a bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetésben a kedvezményesen, ingyenesen étkezők körét is – fűzte hozzá.

(Kiemelt kép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közös, határon átnyúló felzárkóztató programjának zárókonferenciáján tartott sajtótájékoztatón Gárdonyban, 2021. június 8-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)