Republikon: az ellenzék nem dőlhet hátra Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármesternek jó esélye van az újrázásra, bár az ellenzéki városvezetés dacára a fővárosban is a Fidesz a legnépszerűbb.

2023. november 15., 15:44

Szerző:

Az ellenzéki irányítás ellenére a fővárosban is a Fidesz vezeti a pártok versenyét  mondta az InfoRádiónak Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője az általuk közzétett átfogó Budapest-kutatását ismertetve.

Ranschburg szerint:

„Budapestet ellenzéki fellegvárnak szokás tartani, ez az adatokban is igazolódni látszik, de ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy a pártok versenyét Budapesten is a Fidesz vezeti, a teljes népességen belül 30 százalékra mértük nyáron a kormánypártokat, ami azt jelenti az ellenzékre nézve, hogy bár valóban együtt erősebbek a kormánypártnál, de nem szabad elaludnia, nincs szó lefutott versenyről.”

 

Karácsony Gergely esélyei

„Amikor nyáron ezt a kutatást készítettük, akkor a leggyakrabban felmerülő név Szentkirályi Alexandráé volt Karácsony Gergelyével szemben, így a kutatásunkban az ő népszerűségét vizsgáltuk, illetve azt, hogy amennyiben ő lenne a Fidesz jelöltje, hány szavazatot kapna. A mi kutatásunk szerint Karácsony Gergelynek minden esélye megvan az az újrázásra, határozottan vezet a Fidesz teoretikus jelöltjével szemben, de azért ez nem jelenti azt, hogy az ellenzék hátradőlhet. Már csak azért sem, mert amikor Szentkirályi Alexandra népszerűségét vizsgáltuk, akkor úgy találtuk, hogy magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz Budapesten belül, az ő személye tehát még extra szavazatokat is hozhatna”

– összegezte Ranschburg Zoltán Karácsony Gergely esélyeit.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely az Európa hajón beszédet tart. fotó: Pozsonyi Roland/168)

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A Medián friss, még a köztévés vita előtt készített mérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. A Momentum és a Mi Hazánk határeset, a Kutyapárt viszont bezuhant.