Reptéri tartálykocsival ütközött a honvédség egyik falconja az Egyesült Államokban

Reptéri tartálykocsival ütközött és megsérült a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7x repülőgépe feburár elsején az Egyesült Államokban.

2023. február 12., 11:58

Szerző:

Február 1-jén az Egyesült Államokban szenvedett balesetet a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű Dassault Falcon 7x repülőgépe – tudta meg a 24.hu, amit a HM is megerősített.

A gép az Ohio állambeli Columbus repülőtéren ütközött össze egy tartálykocsival. A HM részletezte, hogy a gép felszálláshoz készülődött, amikor ütközött egy földi kiszolgáló járművel. A HM szerint a gép kisebb sérülést szenvedett, ám a baleset körülményeiről és a repülőgépet ért károkról nem árult el részleteket a tárca. A Falcon február 1-jén repült az Egyesült Államokba a kecskeméti katonai repülőtérről. A helyszíni javítás miatt a gép csak február 10-én térhetett vissza Magyarországra. 

Időközben a honvédség másik Falconját is kiküldték a sérült magyar repülőhöz. A 607-es február 4-én, szombaton érkezett Columbusba, és csak 7-én, egy New York közelében beiktatott megálló után tért vissza Kecskemétre. Ez volt az a gép, ami másnap Szijjártó Pétert szállította Üzbegisztán fővárosába.

A HM 2018-ban vásárolta meg a két business jet kategóriás Dassault Falcont, amelyek azóta két nagyobb, akár 140 utas befogadására is alkalmas Airbus 319-es társaságában Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok utazási igényeit elégítik ki.

(Kiemelt kép: Egy Dassault Falcon 7X típusú szállító repülőgép repül a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.