Rekordösszegű éves bírságot produkáltak a járványügyi intézkedéseket megszegők tavaly

Börtön és közmunka is jutott egyeseknek. 

2021. február 7., 13:00

Szerző:

Tavaly a járványvédelemi előírásokat megszegők között a pénzbírság összege átlagosan 85 ezer forint volt, a helyszíni bírság pedig átlagban 26-27 ezer. A Bűnügyi Statisztikai Rendszerében nézett körül és talált is néhány érdekes adatot a 24.hu. Mint írják, ide felkerült egy összesítés a tavalyi évre vonatkozóan a járványügyi szabálysértésekről. 

Ebből kiderült, ketten 10-10 napra börtönbe is kerültek tavaly a járványvédelmi szabályok megsértése miatt. Egyikükön valószínű, hogy nem volt maszk - de akár a szociális távolságtartás hiánya is okozhatta a kényszerpihenőt -, másikuk pedig a kijárási tilalmat szegte meg. A lap azt írja, ők ketten feltehetőleg a pénzbírság kifizetése helyett választották az elzárást, amit manapság 5000 Ft/nap alapján váltanak. Így mindketten 50 ezres bírságot kaphattak. Egyetlen szabályszegőt pedig közmunkára ítéltek, ő 72 órányi munkával váltotta meg a becsületét. 

Jóval többen voltak azok, akik helyszíni bírságot kaptak: 26 685-en. Rájuk összesen 710,9 millió bírságot szabtak ki, ez átlagban 26-27 ezer forintra jön ki. Ebből eddig 130 millió forintot fizettek be a szabályszegők.

A lap kiemeli, hogy 2015 óta nem osztott ki annyi helyszíni bírságot a rendőrség, mint tavaly (7,9 milliárd forint), de a járványvédelmi intézkedéseket megszegők nélkül is meglett volna a rekordösszeg.