Reagált a Mazsihisz az orosz külügyminiszter hitlerezésére

Levelet írt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a budapesti orosz nagykövetnek, miután az orosz külügyminiszter Zelenszkijt Hitlerhez hasonlította, aki szerinte szintén zsidó volt.

2022. május 5., 19:34

Szerző:

„Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt" – írta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Jevgenyij Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek címzett levelében, írta a hvg.

Heisler András a zsidó közösség nevében felháborítónak és visszataszítónak tartja Lavrov kijelentését, ami egy összeesküvés elmélet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. Az orosz külügyminiszter arról is beszélt, hogy szerinte, „a nyugati média hamisan ábrázolja az orosz veszélyt”, miközben Oroszország elkötelezett az atomháború megakadályozása mellett, miközben az oroszbarát ukránok biztonságát is garantálni kívánja a keleti régiókban.  Lavrov úgy véli, hogy a NATO és az EU is belenyugodott az Egyesült Államok dominanciájába akkor, mikor a washingtoni vezetés az egypólusú világ mellett tette le voksát.

(Kiemelt kép: Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszél a Mazsihisz izraeli helyzet kapcsán tartott megemlékezésén Budapesten, a Jeruzsálem parkban 2021. május 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)