Lavrov: Hitler részben zsidó volt, épp mint Zelenszkij

Szergej Lavrov egy olasz tévének adott egészen meghökkentő nyilatkozatot. 

2022. május 2., 10:12

Szerző:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”, írja a 444 a hareetz.com cikke nyomán. 

Az orosz külügyminiszter arról is beszélt, hogy szerinte, „a nyugati média hamisan ábrázolja az orosz veszélyt”, miközben Oroszország elkötelezett az atomháború megakadályozása mellett, miközben az oroszbarát ukránok biztonságát is garantálni kívánja a keleti régiókban.  Lavrov úgy véli, hogy a NATO és az EU is belenyugodott az Egyesült Államok dominanciájába akkor, mikor a washingtoni vezetés az egypólusú világ mellett tette le voksát. 

Lavrov azzal vádolta meg az interjúban az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy  „neonáci alosztályokat” kiképzésében vesz részt, amely most az ukrán hadsereg soraiban küzdenek a háborúban. 

„Vannak olyan jelentések, amik megerősítik, hogy az amerikaiak és különösen a kanadaiak vezető szerepet játszottak Ukrajna ultraradikális, nyíltan neonáci alosztályainak előkészítésében” – mondta Lavrov, de azt nem árulta el, milyen jelentésekre hivatkozik. 

(Kiemelt kép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselőivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én.
Fotó: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.