Rasszista, szexista ámokfutássá változott egy szegedi egyetemi előadás

Gulyás László professzor szerint afrikai civilizáció nincs, Kamala Harris fekete ribanc, de azért a kreol hallgatólány visszajöhetne az online előadásra, hogy legyen kit nézni.

2021. április 7., 18:55

Szerző:

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak egy része szerint Gulyás László történész, főiskolai professzor február 17-i online előadása rasszista és homofób volt, tele szexista megjegyzésekkel - írja a szeged.hu

A lap úgy tudja, négy hallgató panaszlevelet küldött a Juhász Gyula Pedagógusképző Karnak, ahol vizsgálni kezdték az ügyet.

Gulyás a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését vehette át.

 

A lap beszámolója szerint az előadás elején az oktató egy Győzike fényképével feljelentkező hallgatót arra utasított, hogy az ismert roma személyiség képét távolítsa el. A diákok szerint Gulyás úgy fogalmazott: „utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...”

Gulyás arra kérte hallgatóit, hogy minősítsék prezentációját, amire valakitől a „tökéletes” választ kapta. Majd nehezen követhető logikával egy meglehetősen szexista megjegyzés tett: „az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó”.

A civilizációtörténeti témákra áttérve a feketék kerültek Gulyás célkeresztjébe, akikről a hallgatók szerint egyebek mellett az állította, hogy „az amerikai feka kultúra a rapre épül”. Azt is mondta: „afrikai civilizáció nincs, ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”.

Gulyás Joe Bident  „félhülyének” nevezte, az alelnökről pedig a következőket mondta: „a nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.” 

A történészprofesszor külön figyelmet fordított a női hallgatókra, és egyszer csak az előadás közben azt mondta: „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”. Egy, az online közvetítésről távozó hallgatója kapcsán úgy fogalmazott: „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

A szeged.hu megkereste Gulyás Lászlót, aki a következőket válaszolta (előre kikötve, hogy az teljes egészében, változtatás nélkül jelenjen meg):

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Gulyás nem válaszolt egyetlen kérdésre sem. de nem cáfolta, hogy a február 17-én délután megtartott online előadásán elhangoztak volna azok a kijelentések, amelyeket a panaszt tévő diákok idéztek.

A CooSpace-en viszont válaszolt a hallgatóknak. Azt írta, ez a sunyi magatartás mélységesen felháborította, mert az oktató feljelentése világnézeti alapon szerinte a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. „Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet” – írta. Azt javasolta, hogy akinek nem tetszik a világnézete, vagy nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel, az azonnal adja le az óráját.

(Kiemelt kép: Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója. Forrás: Magyarságkutató Intézet/YouTube)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.