Elindultak a PzH2000 típusú önjáró lövegek Magyarország felé

Mindenki nyugodjon le, mi hívtuk be a PzH2000 típusú önjáró lövegeket az országba. 

2022. augusztus 10., 17:19

Szerző:

Szerdán érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely – a baloldali kormány alatt felszámolt – páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze – emelte ki a honvédelmi miniszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül. Hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy – „amit a baloldali kormányok leépítettek”, – a Magyar Honvédség egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemét, a tüzérséget helyreállítsák.

Már csak pár óra és Magyarország gazdagabb lesz néhány PzH2000 típusú önjáró löveggel

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy szomszédban dúló háború és az illegális bevándorlók a déli határokon csak tovább erősítették a kormány azon elhatározását, hogy tovább építsék a Magyar Honvédség képességeit. A magyar kormány – mint kiemelte – Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre. „Mi továbbra is a béke pártján állunk, de a békéhez erő kell” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki szerint ezért is fontos, hogy ezekben az órákban érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely az önjáró tüzérség modern technikai alapokon történő újraépítésének fontos eszköze.

PzH2000 = Panzerhaubitze 2000

A Panzerhaubitze 2000 (magyarul páncélos tarack), röviden PzH 2000, német önjáró tarackágyú – írja a PzH2000 önjáró lövegről a Wikipedia ide vonatkozó magyar nyelvű szócikka. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járműveket. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig pontossági paraméterei, emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is. Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelynek jeles bizonyítéka, hogy a kezdetben a német fegyveres erők számára kifejlesztett önjáró löveget mára több ország is alkalmazza. Olaszország, Hollandia és Görögország is rendszeresítette, illetve Ausztrália és Magyarország is rendszeresíteni fogja. A jármű megfelelő váltótípusa az idős, elhasználódott M109 típusú tarackoknak. Kategóriájában hasonló paraméterekkel csak a francia GCT, a brit AS–90, az orosz 2SZ19 Mszta–SZ és az izraeli SLAMMER rendelkezik.

 

(Kiemelt képünk: Panzerhaubitze 2000 - azaz PzH2000- önjáró tarack oldalról. Fotó: Wikipedia Commons/Quistnix)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.