A lakótelepiek Karácsonyt, a kertvárosiak Orbánt látják hatékonyabbnak a vírus elleni harcban

2020. május 5., 12:00

Szerző:

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 27–30. között 1005 fő megkérdezésével a budapestiek körében készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a fővárosi lakosoknak a egyes helyi intézkedésekkel kapcsolatos véleményét.

A kutatás legfontosabb megállapításai:

  • a főpolgármester kommunikációja és intézkedései az emberségesebbek, szolgálják jobban az emberek érdekeit, és szolgálják a járvány megfékezését. 
  • A többség szerint a miniszterelnök kommunikációja és intézkedései a határozottabbak, az intézkedések hatékonysága tekintetében pedig döntetlen született: a Fidesz szavazók 90 százaléka szerint a miniszterelnök, az ellenzéki szavazók 80 százaléka szerint a főpolgármester munkája a hatékonyabb, míg a bizonytalan szavazók esetében 36-39 százalék a megoszlás.
  • Szinte minden válaszadó egyetért az intézkedéssel, hogy Budapesten egyes zárt helyeken csak maszkkal, vagy sállal, kendővel eltakart arccal lehet lenni.
  • A megkérdezettek háromnegyede szerint sokkal több, tömeges tesztelésre volna szükség, míg a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy elegendő annyi tesztelés, amennyi eddig zajlott. Leginkább a Momentum és a DK szavazók (98 és 94 százalék) gondolják úgy, hogy több tesztelésre volna szükség, legkevésbé a Fidesz szavazók (42 százalék, 45 ellenében). Egyben ez az egyetlen vizsgált társadalmi csoport, ahol minimálisan is, de kisebbségben van ez a vélemény.
  • A panelben, és a társasházakban élők körében – akiket általában drasztikusabban érintenek az intézkedések –többségben (49, és 52 százalék) vannak azok, aki szerint a főpolgármester munkája szolgálja jobban a járvány megfékezését. Míg a kertes házban élők többsége (45 százalék, 42 ellenében) szerint a miniszterelnök intézkedései.

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.