Pszichológusok is tiltakoznak a hajléktalanság kriminalizálása ellen

2018. október 26., 16:48

Szerző:

Pszichológusok is petíciót indítottak az október 15-én hatályba lépett törvény ellen, amely a hajléktalanságot kriminalizálja. A közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény ellen tiltakozó ügyvédekhezorvosokhoz és társadalomkutatókhoz csatlakozott a szakma.

Fotó: Bazánth Ivola

Nyomatékosítják, hogy a hajléktalanság egy olyan komplex társadalmi és egyéni krízisállapot, melynek megoldására a szabálysértési eljárás nem alkalmas. Álláspontjuk szerint a szabálysértési törvény a hajléktalanság problémáját mind az egyén, mind a társadalom szintjén kizárólag elmélyíteni tudja, ellehetetleníti a problémák megoldására tett kísérleteket. Emellett fokozza a hajléktalan emberek kritikus egészségi állapotából fakadó további kockázatokat, például az öngyilkosság elkövetésének veszélyét.

– A hajléktalanság áldozatául esők nem bűnözők, a szegénység és a nélkülözés nem bűncselekmény. A szabálysértési törvény megváltoztatásával a jogalkotó egy olyan társadalmi normát közöl, amely a pszichológia tudományos kutatásai által alátámaszthatóan akadályát képezi az emberek közötti szolidaritás kialakulásának és fenntartásának, és magában rejti a hajléktalan emberek dehumanizációjának és a velük szembeni agresszív fellépésnek a veszélyét

– állapítják meg.

Követelik ezért a törvény visszavonását, és a hajléktalanság problémájának szakmailag megalapozott, segítő szándékú megoldását. Ez utóbbiban készséggel együttműködnek a szakma képviselői.

(A hvg.hu nyomán.)