Prémium kategóriás éttermet nyitott a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, természetesen közpénzből, mi másból

2019. május 7., 18:20

Szerző:

Luxuséttermet nyitott Felix néven a Magyar Nemzeti Bank Alapítványa a város egyik legpatinásabb, az egykori Várkert Kaszinó felújított épületében kapott helyet – írja a 444.hu.

Az épületet az MNB-féle Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) három éve vásárolta meg. Ezt az alapítvány azzal indokolta, hogy 

„A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül az Ybl Vízház évek óta üresen álló, elhanyagolt épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg”.

2017 januárjától kezdve felújították, az elmúlt egy évben pedig elsősorban kulturális és családi programok helyszíne volt. Tavaly tavasszal több kormánypárti lap is cikkezett az épület átadásáról, de arról, hogy a felújítás jelentős része vendéglátó funkciót szolgál, nem esett szó, azt a sajtóbejáráson is csak kulturális és közösségi térként hirdették.

Szabadidő - Budapest - Ybl Budai Kreatív Ház
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Felix április végi nyitóbulija óta viszont egyértelműen a vendéglátás lett az épület leghangsúlyosabb.

Kínálata meglehetősen eklektikus, a klasszikus magyar konyhától (gulyás, aranygaluska) az egészen egzotikus távol-keleti ízekig (kamcsatkai rák, garnéla dumpling homár bisque-kel, japán wagyu) terjed a kínálat, de bretagne-i osztriga és ausztrál flank steak is kapható. Egy PR-cikk szerint nem előírás, hogy nercbundában érkezzenek a vendégek, de a szolgáltatás nívós vendégkörre lett formálva. 

„FELIX egy olyan üzletember, aki elegáns, prémium kategóriás autóval jár, japán whiskyt iszik és langusztát vacsorázik, de hétvégén örömmel látogatja meg a nagyszüleit vidéken, hogy paprikás csirkét egyen velük vasárnap délben.” - hangzik a cikk egy mondata.

A cég annak az Optima Befektetési és Ingatlanfejlesztési Zrt.-nek a kezében van, amelyik az MNB-alapítványok vagyonát kezeli. Az Optima a portál érdeklődésére azt válaszolta, hogy 

„az étterem kialakítása megközelítőleg 110 millió forintból valósult meg”. 

Kiemelték, hogy a ház teljes szerkezeti felújításon esett át. Nem ez az első étterem az MNB-alapítványok környékén, de ez tűnik az elsőnek, ahol az üzemeltetést is alapítványi tulajdonú cég végzi.

A 444.hu azt írja, hogy az étterem ötletgazdája Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa, Pintér Máté volt.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.