A Sziget színpadán tépte szét Putyin és Orbán közös fotóját az egyik ukrán fellépő

Alina Pash ukrán rapper különleges produkciót ígért a Sziget Fesztiválra. A hétfő délutáni koncertjének csaknem fele az Oroszországgal szembeni politikai kiállásról szólt, az előadó az Európa Színpadon széttépett egy fotót, amelyen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin fogott éppen kezet.

2022. augusztus 16., 17:28

Szerző:

„Shame on Russia!”  – skandáltatta Pash a több száz fős közönséggel, később pedig képeket vetített a lebombázott Mariupolról – írta a Telex. A fesztiválozók az ukrán fiatalok videóüzeneteit is végignézhették a produkció részeként. Egy Tanya nevű, 37 éves nő például azt mondta, hogy először 2008-ban járt a Szigeten, és azóta még négyszer látogatott el a fesztiválra. „Táncoltam veletek a Kaiser Chiefsre, és zokogtunk Mando Diao dalaira is, akik a szíriaiaknak szentelték dalaikat. Ahelyett, hogy veled táncolnék a nagyszínpad előtt, most katonai egyenruhát keresek fiaink és lányaink számára. Nap mint nap látom azokat a híreket, amelyekben Orbán Putyint és bűnözői rezsimjét támogatja. Ezt a háborút mi, ukránok biztosan megnyerjük, ti pedig, magyarok, úgy vonulhattok be a történelembe, mint az egyetlen európai ország, amely támogatja a gonoszt, támogatja Putyint és a bűnöző oroszokat.”

A Szigeten nincs kulturális embargó az orosz alkotókkal szemben

Az utóbbi hónapokban nagyon sok orosz zenész koncertjét mondták le Európa-szerte az orosz–ukrán háború miatt. Az egyik legismertebb női techno-DJ, Nina Kraviz fellépését egy dortmundi, egy hágai és egy detroiti fesztiválon is törölték, alighanem azért, mert Kraviz nem állt ki a háború ellen, amivel sokak szerint hallgatólagos beleegyezését adta az invázióhoz. A Szigeten viszont felléphetett az orosz DJ – akinek a koncertjén végül pfujolás nem volt, hatalmas tömeg viszont igen –, és más orosz előadók is voltak még a felhozatalban. Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője májusban azt mondta, nem lesz kulturális embargó, oroszok és ukránok is felléphetnek majd. Azt is hozzátette, hogy a Sziget továbbra is a béke mellett áll ki, és elítéli az orosz agressziót, valamint akciókkal és figyelemfelhívással is segítik az ukránokat.

Pash szerint azonban színtiszta cinizmus, hogy Ukrajna támogatása mellett legimitálják az orosz előadókat is, ezért komolyan fontolgatta, hogy lemondja a szigetes koncertjét, de végül arra jutott, hogy nagyobb veszteség lenne Ukrajnának, hiányozna az ország hangja egy ekkora fesztiválról, miközben az oroszokét lehet hallani. Mint írta, ugyanebből a megfontolásból nem akart botrányt csinálni azután sem, hogy az összes ukrán fellépő és ukrán zenei szervezetek is arra kérték a szervezőket, hogy mondják le az oroszok koncertjeit.

Pash azt is kiemelte, hogy ha az ideje engedi, elmegy néhány orosz előadó fellépésére, és mindent meg fog tenni, hogy szégyenkezésre késztesse őket az invázió miatt. Ez végül tényleg így is lett, a vasárnap feltöltött Insta-sztorijaiban külön kitért a Party Arénában egymást követő két orosz DJ-duó, a Phlegmatic Dogs és a Volac koncertjére, utóbbira pedig a sztorija alapján több más ukránnal együtt el is ment, hogy oroszokat elítélő táblákat tartsanak a magasba. A közzétett videón egy ukrán zászlós lány látszik, aki egy „Az oroszok gyilkosok, háborús bűnösök” feliratú táblát tart a magasba a közönség és a színpad felé is, és egy ponton be is mutat a két orosz DJ-nek. A videón emellett látszik még egy „Állítsuk meg Terroroszországot, mentsük meg a világot” feliratú tábla is.

(Kiemelt fotónk: Alina Pash ukrán énekesnő és rapper a Wianki Fesztiválon - a Krakkói Zenei Fesztivál 2022-es rendezvényén.
2022. június 25-én, szombaton a krakkói Főpiactéren, Lengyelországban. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

 

21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.