Aki nem bízik a covid-oltásban, az megbízik Putyinban

Új felmérést publikált a Political Capital a Telexen, amiből kiderült, nálunk is jellemző az a globális trend, hogy a covid-szkepticizmus erősen együtt jár az oroszbarát véleménnyel a politikában. Mindkettő leginkább a Mi Hazánk és a Fidesz szimpatizánsaira jellemző, utóbbiaknál az a kisebbség, ami kritizálta a járvány intézkedéseit, inkább hajlik Moszkva véleménye felé a háborúban is.

2022. június 29., 11:46

Szerző:

Részletes kutatást és felmérést publikáltak szerdán a Political Capital kutatói, a Telexen, amiből kiderült, 

nagyrészt ugyanazok szimpatizálnak az ukrajnai háborút kirobbantó Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájával, akik a járványintézkedésekkel és a covid-oltással szemben is szkeptikusak.

A kutatócég megbízásából a Medián végzett 1000 fős mintán felmérést, amiből az derült ki, azoknak, akik hisznek abban, hogy a koronavírus a globális elit titkos tervének eredményeképpen jött létre, 42 százaléka egyetért azzal is, hogy Ukrajna vezetése nácikból áll, és náci ideológiát képvisel. Akik ugyanakkor nem vizionálnak világhatalmi összeesküvést a Covid mögé, azoknak csak 11 százaléka hisz az ukrán náci kormány mítoszában.

Akik azt gondolták, hogy a koronavírus biológiai fegyver a nagyhatalmak kezében, azok szintén hajlamosabbak elfogadni az orosz dezinformáció állításait.

Így tehát kijelenthető, hogy akik a covid-szkeptikus állításokat elfogadják, azok nagyobb eséllyel hiszik el az orosz propaganda állításait is Ukrajnáról.

Az orosz biológiai fegyverlaborokról Moszkva bizonyítékok nélkül folyamatosan beszél, a covid-járvány alatt nagyon népszerűvé váló összeesküvés-elméleteket terjesztő oldalak és források pedig hamar felcsípték állításaikat a „titkos víruslaborokról” ami ugyancsak elősítette az összekapcsolódást.

Talán kisebb meglepetést kelt, de az is kiderült, legangyobb mértékben a szélsőjobboldali Mi Hazánk szavazói hisznek mindkét dologban egyszerre, de a jelenség komoly mértékben jellemző a Fidesz szavazótáborának egy részére is.

A teljes kutatást itt lehet elérni.

(Kiemelt kép: Putyin-párti tüntetők a budapesti Szabadság téren 2022. április 30-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu