Tíz évnyi NER mérlege: a fideszesek fele szerint a kormány a gazdagoknak kedvez, és Orbán nem váltható le demokratikus úton

2020. április 22., 15:41

Szerző:

Tíz évi Fidesz-kormányzás – mit tartanak a kormánypárti szavazók a legfontosabb eredményeknek, hogyan vélekednek a NER-ben uralkodó viszonyokról és érvényesülési lehetőségekről, mennyit javultak életkörülményeik, ha javultak, mi aggasztja őket leginkább. Erre is kereste a választ átfogó kutatásában a Policy Solutions, amit a hvg.hu szemlézett, s amelyet már az intézet honlapján is meg lehet tekinteni.

Bíró-Nagy András társalapító és az intézet igazgatója, valamint Laki Gergely elemző nem kizárólag a kormánypárti szavazók véleményét kérte ki, de talán mégis a legbeszédesebb eredménye a kutatásnak, hogy egyrészt

a fideszes szavazók szűk többsége (55 százalék) is úgy véli, hogy Magyarországon urambátyám rendszer uralkodik, jóban kell lenni a kormánnyal a boldoguláshoz,

másrészt körükben többségben van az az álláspont, ami szerint a kormány nem váltható le demokratikus úton. Majdnem felük, 48 százalék osztja ezt a véleményt – szemben 39 százalékkal, akik bíznak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában –, az összes választó között ugyanez az arány 43 százalék. A lakosság 40 százaléka pedig hisz abban, hogy a NER-t választáson fogja megbuktatni a magyar nép.

Hogy mit gondolnak a fideszesek a kormányról, azon belül is Orbán Viktorról, azzal a 168 Óra is foglalkozott:

 

A kutatás további legfontosabb megállapításai:

 • Az elmúlt tíz év legfontosabb kormányzati teljesítménye a megkérdezettek szerint a többgyermekes családok állami támogatásának növekedése az elmúlt tíz év legfontosabb kormányzati teljesítménye (57 százaléka válaszolta ezt, ám a Fidesz-szavazók első helyre meglepő módon nem ezt, hanem a migránshelyzet kezelését sorolják), második helyen a migrációs politika áll (45 százalék), a harmadik helyre a rezsicsökkentés fért fel (35 százalék)
 • Kudarcokat tekintve leginkább az egészségügy állapota zavarja a magyarokat. A megkérdezettek 57 százaléka választotta ezt az opciót, míg második helyre a nagy társadalmi különbségek kerültek (34 százalék), dobogós helyre pedig a munkavállalók kiszolgáltatottsága (31 százalék).
 • 38 százalék szerint romlottak a megélhetés körülményei 10 év alatt, de 26 százalék jobb anyagi helyzetben érzi magát.
 • A magyarok harmada ugyanolyan anyagi lehetőségekkel rendelkezik saját bevallása szerint, mint egy évtizeddel korábban.
 • A fideszesek fele érzi úgy, hogy többet engedhet meg magának, mint 10 éve - a skála másik végén a DK-sok, 64 százaléka szerint szűkültek anyagi lehetőségeik.
Részlet a kutatási eredményekből - mi az elmúlt évtized legnagyobb problémája?
Fotó: Policy Solutions

Fotó: Policy Solutions
 • Határozott többségben vannak (39 százalék teljesen egyetért, 28 százalék inkább egyetért), akik szerint a Fidesz-kormány a gazdagoknak kedvez, még a Fidesz-szavazók között is 55 százalék ért egyet a kijelentéssel.
 • A kormánypártiak 80 százaléka egyetért azzal, hogy hazánkban demokrácia van, de minden ötödik fideszes tisztában van azzal, hogy a demokratikus értékek védelmét tekintve súlyos problémák mutatkoznak.
 • Problémásnak ítélik meg a fideszes választók a növekvő orosz befolyást, a nem elég ambiciózus klímapolitikát és a hatalmas méretű korrupciót.
 • A magyar társadalomban többen vannak azok, akik szerint az ország összességében rosszabb állapotban van, mint tíz éve és a megkérdezetteknek mindössze 30 százaléka lát javulást ahhoz képest, amilyen állapotban átvette Orbán Viktor Bajnai Gordon kormányától az országot 2010-ben.
 • Minden negyedik válaszadó azt érzi, Magyarország pontosan ugyanott tart, mint tíz évvel ezelőtt.
 • A fideszesek kétharmada javulást lát Magyarország állapotában, és mindössze minden tizedik kormánypárti szerint lett rosszabb a helyzet 2010-hez képest.
 • A Fidesz-szavazók a leginkább elégedettek a demokrácia helyzetével, körükben ugyanannyian vannak azok, akik szerint erősödött a jogállam az elmúlt tíz évben, mint akik szerint semmilyen elmozdulás nem történt e téren. De a kormánypárti táboron belül is van egy szemmel látható, 16 százaléknyi csoport, akik annak ellenére is támogatják a Fideszt, hogy tisztában vannak a kormány demokráciát csorbító intézkedéseinek súlyával.