Csak októberben áll munkába minden újonnan megválasztott polgármester

Hiába lesz sok helyen új polgármester, októberig még a régi városvezetés irányítja a településeket.

2024. június 11., 10:18

Szerző:

A 10 ezer fő feletti településeken és a fővárosi kerületekben összesen 58 helyen váltották le a polgármestert vasárnap, de az új polgármester csak október 1-től állhat munkába – írja a Telex. Mivel az ezt megelőző önkormányzati választásokat hagyományosan ősszel tartották, a régi vezetésnek még négy hónapig tart az ötéves mandátum. Az új önkormányzatok alakuló üléseit a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint október 1. és 15. közötti időpontra kell összehívni. 

Az alakuló ülésen teszik le az esküt a polgármesterek és képviselők, hivatalosan akkor kezdhetik meg a munkát. Addig a kassza kulcsa és a település irányítása a leváltott polgármesternél és testületnél van. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlése szerint hétfőn, a választás másnapján kiküldött hírlevélben részletes tájékoztatást adtak az önkormányzatoknak a következő hónapok feladatairól. Emellett az elmúlt hónapokban több egyeztetés is volt jegyzőkkel, főispánokkal, polgármesterekkel az átmeneti időszakról.

Ezeken a településeken lett új polgármester

Két fővárosi kerületben és hét megyei jogú városban váltották le a polgármestert. Budapesten a Fidesz visszahódította az ellenzéktől az I. kerületet, Böröcz László 463 szavazattal győzte le a korábbi polgármestert, V. Naszályi Mártát. A XII. kerületben pedig a kormánypárti Pokorni Zoltán októberben az MKKP-s Kovács Gergelynek adja át a hivatalát. A megyei jogú városok közül a Fidesz visszahódította az ellenzéktől Baját, Egert, Miskolcot és Salgótarjánt. Az ellenzéki jelölt pedig leváltotta a fideszes polgármestert Győrben, Nagykanizsán és Szolnokon. 

12 helyen ugyanaz a politikai oldal marad hatalmon, csak új polgármesterrel vágtak neki a választásnak. Újpesten például a DK-s Déri Tibor helyett a szintén DK-s Trippon Norbert indult, és meggyőző fölénnyel tartotta meg a kerületet az ellenzéknek. Még volt olyan kerület, ahol más ellenzéki párt képviselője nyerte a választást. Ilyen volt például Zugló, ahol  ősztől a momentumos Rózsa András vezetheti a kerületet, az eddigi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba helyett. 

(Képünk illusztráció. Európai Parlamenti és önkormányzati választás 2024, Magyarország. Forrás: 168.hu

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.