Van, ahol elmarad a polgármester- és képviselőválasztás

Bozsokon elmarad a polgármester- és képviselőválasztás.

2024. június 8., 12:20

Szerző:

Jelöltek hiányában elmarad a polgármester- és képviselőválasztás a Vas vármegyei Bozsokon; a településvezető és a képviselők személyéről időközi választáson dönthetnek majd a választók – írja az MTI.

Jelölt hiányában nem lehet vasárnap polgármester- és képviselőválasztást tartani a Vas vármegyei Bozsokon – derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adataiból.


Bozsokon a képviselőválasztásra egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba, a polgármesterválasztásra nyilvántartásba vett jelölt pedig pénteken esett ki.
A településen a helyi választási bizottság időközi választást fog kiírni, a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított 120 napon belülre.

A legkisebb szavazókörben 15-en, a legnagyobban 2062-en szavazhatnak

Az MTI arról is beszámol, hogy a legkisebb szavazókörökbe húsznál kevesebb választópolgárt várnak vasárnap a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választásán – derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombati adataiból.

Az NVI adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Debréte a legkisebb szavazókör: itt 15 választót várnak az önkormányzati választásra és 13-at az európai parlamenti (EP-) választásra (az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre).

A Zala vármegyei Iborfián egyaránt 17 választót várnak az önkormányzati és az EP-választásra, Felsőszenterzsébeten 19 választót az önkormányzati voksolásra és 15-öt az EP-választásra, és Pusztaapátiban 20 választót az önkormányzati voksolásra, 17-et pedig az EP-választásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolnán 21-en szavazhatnak az önkormányzati választáson, 17-en pedig az EP-választáson, Perecsén pedig 22-t az önkormányzati és 15-öt az EP-választásra. A Veszprém vármegyei Megyerben 24-24 választót várnak az önkormányzati és EP-választásra, a Zala vármegyei Ramocsán 24-en szavazhatnak az önkormányzati és 23-an az EP-választáson.

A legnagyobb magyarországi szavazókör a pécsi 80-as számú – ez egyébként a települési szintű lakcímmel rendelkezők számára kijelölt szavazókör –, itt az önkormányzati választásra 2062, az EP-választásra 1875 szavazót várnak, a nemzetiségi voksolásra pedig 103-at. Sukorón 1653 választót várnak az önkormányzati választásra és 1616-ot az EP-választásra, a nemzetiségi voksolásra pedig négyet.

Budapesten az önkormányzati voksolásra a legtöbb választót a XIII. kerület 85. számú szavazókörébe várják, itt 1579-en szavazhatnak az önkormányzati választáson és 1045-en az EP-választáson, míg a nemzetiségi választáson 15-en. Az EP-választásra a fővárosban a legtöbb választót a VIII. kerületben várják, a 8-as számú szavazókörben – ahol a települési szintű lakcímmel rendelkezők és a kerületbe átjelentkezők is szavazhatnak -, itt az önkormányzati választáson 1330-an, az EP-választáson 1865-en, a nemzetiségi választáson pedig 51-en szavazhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.