Polgármester-választást sürget Fürjes Balázs

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesternek fel kell ajánlania a lemondását – reagált az I. kerületi időközi választás eredményére közösségi oldalán Fürjes Balázs államtitkár.

2022. szeptember 12., 17:41

Szerző:

Fürjes Balázs államtitkár szerint V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesternek fel kell ajánlania a lemondását, és bizalmi szavazást kell kérnie – szúrta ki a hvg.hu. Az 5. számú egyéni választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla a szavazatok 53 százalékával nyert, megelőzve az ellenzéki összefogás által támogatott Korsós Borbálát (45,55 százalék).

A kormánypárti jelölt győzelme azt jelenti, hogy az ellenzék a gyakorlatban elveszítheti a többségét a képviselő testületben. Az ellenzék tíz képviselővel kezdte meg a ciklust 2019 őszén, a kormánypárti frakció pedig öt tagból állt. Azóta azonban két jobbikos, Zsitnyák János és Varga Dániel kilépett a pártjából, és több kérdésben a Fidesz–KDNP-vel szavazott.

Fürjes úgy látja, hogy „az eredmény Karácsony Gergely és párttársa, V. Naszályi Márta súlyos veresége”, a polgármesternek pedig a lemondásával „utat kell engednie a budaváriak demokratikus akaratnyilvánításának. Új polgármester-választást kell tartani Budavárban, meg kell adni a lehetőséget az I. kerület lakosainak, hogy eldönthessék: V. Naszályi Mártával folytatják, vagy új polgármesterre bízzák képviseletüket!”

Az államtitkár szerint „az eredménynek önmagán túlmutató jelentősége van”, ugyanis az ellenzék „hazai pályán” kapott ki, és ez a polgármester bukásával egyenlő. Mint írja, ha Karácsony Gergelyék – aki az államtitkár szerint az időközi kampány főszereplője volt – valóban demokraták, bizalmi szavazást írnak ki Naszályival szemben.

(Kiemelt képünk: Fürjes Balázs. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.