Plakáthelyekkel próbálta meg zsarolni az ellenzéki pártokat egy kormányközeli hirdetési cég

2018. február 9., 14:39

Szerző:

Üzleti ajánlatot juttatott el az Odex Outdoor Expert Kft. (Odex) a napokban az ellenzéki pártoknak – az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt biztosan kapott ilyet –, ami nem is lenne meglepő, hiszen február 17-én kezdődik a választási kampány, amikor a pártok politikai üzenetei – néhány kivétellel – korlátozás nélkül (de nem ingyen) megjelenhetnek a kültéri reklámhordozókon (máshol pedig, például önkormányzati felületeken, akár ingyen is) – írta meg a hvg.hu.

Csakhogy a portál látta az ajánlatot, mely nyomán felhívták a figyelmet arra: a piacon kivételezett helyzetben lévő vállalat úgy kínált fel reklámfelületeket a pártoknak, hogy korábban az a hír járta, már mind elfogyott a kampányidőszakra. Most darabonként 40 ezer forint plusz áfáért mégis több ezer lehetőséghez juthatnának a pártok, amelyek a kiküldött ajánlat szerint ugyan megjelölhetik, hol legyenek a plakátjaik, ha viszont nincs ott hely, akkor a cég bárhol kihelyezheti a hirdetményt az adott kerületben. 

Ezt a pártok úgy értelmezték, hogy látatlanban kellene rábólintaniuk az ajánlatra és kifizetniük a plakáthelyeket. Aki szerződik az Odex-szel, az elfogadja ezt az ajánlatot vagy pedig a választási kampányban csak önkormányzati felületeken jelenhetnek meg, amelyek zömében a fideszes helyhatóságok által uraltak.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A DK és az MSZP nemet mond az ajánlatra , bár az utóbbi tett egy szándéknyilatkozatot, csak akkor tárgyal tovább, ha a cég elárulja, konkrétan hol vannak a bérbe vehető plakáthelyek. Más szocialista forrásból a hvg.hu úgy tudja, hogy az MSZP-nek 800 óriásplakátot és 200 citylightot ajánlottak fel. Az LMP nem tudni, hogyan döntött, péntek reggel 8-ig kellett válaszolnia, az Együtt pedig azt sem tudta, hova tegye a visszautasíthatatlan, vagy inkább igencsak kérdéses ajánlatot.

Emlékezetes, hogy 2016-ban a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárd forintos keretszerződést írt ki, és közbeiktatott egy reklámhely-értékesítő céget, amely a kormányzat és a plakátcégek között közvetített – ez volt az Odex Outdoor Expert Kft. A vállalat tulajdonosa az IKO-csoport egyik cége, az IKO Production Kft., a csoport jelenleg a TV2 egyik műsorbeszállítója. Az IKO egyik tagvállalata, az IKO Holding decemberben a felcsúti polgármester érdekeltségébe került Mészáros Lőrinc egyik tőkealapján keresztül.

Van, akinek az az érzése, hogy ezzel az ajánlattal a Fidesz az ellenzéki pártoknak juttatott felületeket árban, elérésben, kihelyezésben kontroll alatt akarja tartani, más úgy véli, lehet egy olyan motiváció is, hogy ne csak a Fidesz és a Jobbik plakátjai virítsanak országszerte, így a kormány mutogatni tudja, itt igenis szabad a kampány, az ellenzéknek is jutott plakáthely – írta a hvg.hu.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.