Pitiáner bosszúból, fideszes utasításra törölték Pécsen az Alföldi Róbert főszereplésével készült színdarabot?

2018. április 25., 07:55

Szerző:

A Zsolnay Örökségkezelő Központ ügyvezetője, Vincze Balázs csak elvitte a balhét, valójában egy fideszes politikus felszólítására született meg a döntés, hogy Pécsen lemondják az Átrium Színház vendégjátékát, az Alföldi Róbert főszereplésével készült Igenis miniszterelnök úr! című színdarab bemutatóját – derül ki a Népszava cikkéből. A lap szerint ezt sugallja az is, hogy öt hete Alföldi Róbert még színpadra állhatott Pécsen a Zsolnay Színházban, a Gothár Péter által rendezett Vaknyugatban. Azt, hogy most száműzték a városból, a Népszava forrásai az április 8-i parlamenti választások eredményével magyarázzák.

Ezt azt jelentheti – fűzhetjük hozzá –, hogy pitiáner bosszúról van szó, és a nyíltan kormánykritikus Alföldi Róbert azért nem léphet fel Pécsen, mert Baranya megye 1. számú választókerületében a függetlenként induló Mellár Tamás megverte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Csízi Pétert.

Mellár Tamás ezzel a május 8-án megalakuló új Országgyűlés egyedüli független politikusa lett.

Fotó: Átrium Színház Facebook-oldala/Lakatos Péter

A Zsolnay Örökségkezelő a Facebook-oldalán jelezte, hogy az előadás elmarad. Ezt a döntést nem indokolták, kiderült, hogy az alkotóknak sem szóltak, az ügyet pedig a részükről napokon át hallgatás övezte, mígnem Vincze Balázs tegnapelőtt nyilatkozott a Népszavának, de ekkor sem adott magyarázatot az előadás lemondásának az okaira.

– Hiába is mondanék bármit, nem hinnének nekem

– hárította el az erről szóló kérdést. Ragaszkodott ahhoz, hogy nem a Fidesz miatt száműzték a színdarabot Pécsről.

Az ügynek egy áldozata már van. A Zsolnay Színház egyik alapítója, Kiss Mónika jelezte, hogy az általa szervezett Zsolnay Színház véget ért.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.