Pintér Sándor pénzelvonással büntetné azokat az iskolákat, ahol kevés a hátrányos helyzetű diák

Tíz százalékkal kevesebb támogatást kap ezután az az iskola, ahol jelentősen eltér a felvett hátrányos helyzetű diákok aránya a települési statisztikától.

2023. október 5., 11:21

Szerző:

A „köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről” szóló törvényjavaslatot nyújtott be Pintér Sándor azért, hogy teljesíthetők legyenek az uniós vállalások. A belügyminiszter szerint a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek javulása, kompetenciafejlesztésének növelése érdekében a jövőben ellenőrizni kell, hogy az általános iskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek aránya eltér-e jelentősen a települési átlagtól. Ha igen, az általános iskola fenntartója a következő évben csökkentett összegű támogatást kap.

A 24.hu cikkéből kiderül, hogy a javaslat szerint a kormány 10 százalékkal csökkentené a költségvetési támogatásukat azoknak az általános iskoláknak, amelyekben (a több általános iskolát magában foglaló településeken) a hátrányos helyzetű tanulók aránya több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint (a törvény hatálybalépésekor, valamint a következő tanév elején) a meghatározott átlagos arány a településen, ahol az általános iskola működik.

A 10 százalékos elvonás járna akkor is, ha a települési átlaghoz képest több mint 15 százalékponttal alacsonyabb a hátrányos helyzetű tanulók aránya a törvény hatálybalépését követő második évben indult tanévben, valamint az azt követő tanévek elején.

A Pintér Sándor törvénymódosításának egyértelmű célja annak előírása, hogy ha a fenntartók a feladatellátási hely tekintetében átszervezést hajtanak végre, új feladatellátási helyet, iskolát stb. hoznak létre, akkor különös figyelmet fordítsanak a hátrányos helyzetű gyermekek arányának egyenletes eloszlására.

A törvény hatálybalépéséről, az átmeneti rendelkezésekről külön törvény rendelkezik majd.

(Kép forrása: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / AFP)