Piackutatást is rendelt a Honvédség, így választották az üzletemberek kedvenc magángépét

A miniszter továbbra is titolja, mennyibe került a Falcon Dassault 7X típusú repülőgép.

2018. augusztus 23., 14:34

Szerző:

Széleskörű piackutatás előzte meg annak a Falcon Dassault 7X típusú kisrepülőgépnek a beszerzését, amely augusztus elején került a Magyar Honvédség kötelékébe – így reagált Benkő Tibor honvédelmi miniszter Demeter Márta LMP-s képviselő írásbeli kérdésére. A politikus azt firtatta, hogy miért éppen ilyen típusú repülőt vásárolt a Honvédség, illetve mennyit fizettek érte.

Fotó: Youtube

Bár a Falcon Dassault típusú gépet más országok légierejében is használják, azonban jellemzően magángépként alkalmazzák. Fő funkciójára utal a kategória elnevezése is: business jet.) Mivel a Honvédség által vásárolt két használt, Airbus típusú repülőgép egyikét már több külföldi utazásra is igénybe vette Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya, joggal merült fel a gyanú, hogy ezt a gépet is kormánypárti politikusok fogják használni.

Benkő Tibor azonban megismételte korábbi állítását, amely szerint futár-, illetve felderítőgépnek használják majd. „A legutóbb beszerzett, szóban forgó futár- és felderítő kisrepülőgép nagy sebességű, nagy távolságú átrepülési feladatok és kisebb kötelékek, csoportok szállítására alkalmas" – írta tárcavezető, aki szerint a repülőtípus kiválasztása során a piackutatás mellett nemzetközi példákat is tanulmányoztak. Azt azonban a miniszter továbbra sem volt hajlandó elárulni, hogy mennyibe került a Falcon megvásárlása, az információt ugyanis minősített adattá tették. Az Airbus-ok vételárát már korábban titkosították.