Pfizer: nyáron akár a 12 éveseket is olthatják

Vereckei Péter, a vakcinagyártó hazai képviseletének ügyvezetője azt mondta, a Pfizeren nem fog múlik, hogy az iskolai év kezdetére védettek legyenek akár a 12 évesek is.

2021. május 15., 15:03

Szerző:

Körülbelül 280 összetevőt – az üvegcsétől kezdve a kémiai összetevőkig, a hatóanyagig, a szárazjégig – használnak a Pfizer-BioNTech vakcinák gyártásához, amelyek 19 országból érkeznek a gyártóhelyekre – mondta Vereckei Péter, a vakcinagyártó hazai képviseletének ügyvezetője a Népszavának adott interjúban.

Vereckei arról is beszélt, hogy a vizsgálati eredmények alapján az látszik, a 12–15 éves korosztályban nagyon jó immunválaszt adott a vakcina. Múlt hét elején beadták az európai gyógyszerügyi hatóságnak is az engedélykérelmüket, így bízik benne, hogy heteken belül meglesz ez az engedély.

„Ha így lesz, akkor akár már a nyáron itt is el lehet kezdeni a 12 évesek, illetve az ennél idősebbek oltását is. Az ideális az lenne, ha az iskolaév kezdéséig ez a korosztály is védettséget szerezne. Ehhez mi a szükséges mennyiségeket biztosan tudjuk szállítani” – mondta, hozzátéve:

már zajlik a sokkal fiatalabbak vizsgálata, a hat hónapostól a 11 éves korosztályig, ennek az év végén lehetnek meg az eredményei.

Az ügyvezető az interjúban arra a kérdésre, hogy meddig hatásos a vakcina, azt mondta: „erre mindenki szeretné tudni a választ”. Közlése szerint a hármas fázisú klinikai vizsgálatok résztvevőinek hat hónappal az oltás után is megfelelő a védettsége, és mivel két évig követik a klinikai vizsgálatban résztvevőket, ahogy halad előre az idő, úgy lesz egyre pontosabb adatuk.

(Kiemelt képünkön: A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját tartalmazó, oltáshoz előkészített fecskendők. Fotó: MTI | Rosta Tibor)