Most van csak bajban Orbán Viktor: petíciót indítanak ellene

Támogassa kampányunkat az európai antidemokratikus vétópolitika ellen! – erre szólítanak fel európai parlamenti képviselők egy petíciós kezdeményezéseket indító portálon. A magyar miniszterelnök szankciós vétóit hozzák fel példának felhívásukban, az aláírásgyűjtést Orbán Viktor fotójával jelentették meg.

2022. június 18., 16:16

Szerző:

Az Index tudósítása szerint a felhívásban egészen pontosan az áll: 

„A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. Ezt meg kell szüntetni!”

– ez áll abban felhívásban, amelyben európai parlamenti képviselők buzdítanak a petíció aláírására az uniós vétó lehetősége ellen, amihez a magyar miniszterelnök – Oroszország elleni uniós szankciókat gátló – vétóit hozzák példaként. A petíció címe:

„Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”

A felhívás kezdeményezője többek között Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője, a Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője, Clara Föller, a JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke, Omri Preiss, az Alliance 4 Europe képviselője és Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője.

 A kezdeményezők szerint az uniós döntésekben az elsöprő többséget egyéni vétók torpedózzák meg. A felhívás szerzői véget akarnak vetni a nemzeti vétóknak az európai politikában. Szerintük ezzel az EU-t demokratikusabbá lehet tenni.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)