Pert nyertek a civilek, a rendőrség nem titkolhatja tovább, hány ember fagyott halálra Magyarországon

2018. május 18., 16:34

Szerző:

A bíróság kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy adja ki A Város Mindenkié csoportnak az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit – írja az Utcajogász. A csoport tavaly azután indított pert, hogy a rendőrség Udvarhelyi Tesszának, A Város Mindenkié aktivistájának többszöri kérésre sem volt hajlandó elárulni, hányan fagytak meg Magyarországon az elmúlt években.

A rendőrség azzal az indokkal próbálta elkerülni az adatok kiadását, mert szerintük semmilyen jogszabály nem kötelezi őket az adatok kezelésére, így

a fagyhalál-statisztikák valójában nem is léteznek.

Az AVM a perben hivatkozott olyan rendőrségi szabályzatokra, amik ugyan nem jogszabályok, de a rendőrség számára kötelezettségként írják elő az adatok gyűjtését. Az érvelést a Fővárosi Törvényszék is elfogadta. A bíróság szerint a rendőrség „részben jogellenesen hivatkozott arra, hogy a felperesi adatigénylés megválaszolására azért nincs lehetősége, mivel az ORFK pedig nem rendelkezik olyan központi nyilvántartással, amelyből megállapítható, hogy az ilyen ügyekből mennyi indult kihűléses haláleset gyanújával, illetőleg ezek közül mennyi fejeződött be azzal a megállapítással, hogy a halál oka kihűlés volt.”

A bíróság nem fogadta el azt sem, hogy az ORFK adatgyűjtést nem végez és nincs a jogszabályi kötelezettsége ilyen tárgykörben statisztikai adatok gyűjtésére és szolgáltatására. A törvényszék ezen túl még azt is kimondta, hogy a rendőrség rosszhiszeműen járt el, mivel „éppen az alperes által kiadott – jogszabálynak valóban nem minősülő – közjogi szervezetszabályozó eszköz, amely tartalmazza az adatgyűjtés elrendelését.”

Az ítélet nem jogerős. Ha a rendőrség fellebbez, a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Mint megírtuk, a Magyar Szociális fórum gyűjtése szerint az elmúlt télen, március közepéig 192 ember fagyott halálra Magyarországon. Az MSZF szerint az áldozatok többsége, nagyjából 54 százaléka szabad ég alatt vagy a kórházban hunyt el, kisebb részüket pedig fűtetlen otthonukban érte a halál.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.