Pert nyert az Utcajogász a BRFK ellen, jogszerűtlenül tartották fogva a kilakoltatott családot védő józsefvárosi aktivistákat

2018. december 19., 12:27

Szerző:

Pert nyert az Utcajogász Egyesület a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen, amelyet sérelemdíj fizetésére köteleztek, mivel egy kilakoltatás után jogszerűtlenül tartottak fogva és bilincseltek meg aktivistákat, akik megpróbálták megakadályozni a kilakoltatást. Az aktivisták az összeget a kilakoltatott családnak ajánlották fel.

Az ügy kezdete 2015 őszére nyúlik vissza, amikor a Fidesz vezette józsefvárosi önkormányzat dömpingszerűen lakoltatta ki az önkormányzati lakások eladósodott lakóit. Az egyik kilakoltatást A Város Mindenkié csoport élőlánccal próbálta sikertelenül megakadályozni. A négy tagú Lendvai család vesztette el otthonát, köztük a rákbeteg édesanya, Andrea és kisiskolás fia.

Az élőlánccal tiltakozó tíz aktivistát a rendőrség megbilincselte és előállította. A VIII. kerületi kapitányságon az aktivisták 5-8 órán keresztül voltak fogva tartva. Az előállítás során fogdára vitték őket. A bíróság később a legenyhébb szankciót választva, figyelmeztetésben részesítette az aktivistákat.

Az aktivisták közül ketten panaszt tettek. A panasznak a Független Rendészeti Panasztestület ugyan helyt adott, de az országos rendőrfőkapitány nem. Ezért az aktivisták közigazgatási bíróságtól kérték, hogy vizsgálja felül a főkapitányi döntést. A bíróság az aktivistáknak adott igazat és megállapította, hogy ugyan a rendőrök jogosan léptek fel az élőláncolókkal szemben, hiszen a kilakoltatás jogszerű volt, az ugyanakkor jogsértő volt, hogy órákig a kapitányságon tartották és meg is bilincselték őket.

Fotó: MTI/Varga György

Mivel a jogsértést kimondó közigazgatási bíróság nem dönthetett kártérítésről, ezért az aktivisták polgári pert indítottak. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék részben adott helyt keresetüknek. Kimondta, hogy a rendőrség megsértette az aktivisták emberi méltóságát és személyes szabadságát, de csak a kért sérelemdíj felét ítélte meg, mivel a bíróság szerint az aktivisták is tehettek arról, hogy velük szemben a rendőrség jogszerűtlenül intézkedett, hiszen tudatosan álltak ellen a rendőri felszólításoknak.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a felperesek keresetének teljes mértékben helyt adva jogerős ítéletében kimondta, hogy az aktivistáknak “azzal nem kellett számolniuk, hogy (...) velük szemben jogellenesen bilincset alkalmaz, azzal pedig különösen nem, hogy előállításuk a jogszabály által meghatározott időtartamot meghaladja, jogsértő magatartásuk és alperes jogsértése között okozati összefüggés nincs, ekként az közrehatásként sem értékelhető.”

Tehát attól még, hogy valaki jogszabályt sért, a rendőrök nem sérthetnek jogszabályokat, hiszen a rendőrök hivatása éppen az, hogy jogsértés esetén intézkedjenek.

A kilakoltatott józsefvárosi család sikerrel pályázott egy másik kerületben önkormányzati lakásra.