Pénzügyminisztériumi felügyelet alá vonták a mentősök gazdálkodását

Költségvetési főfelügyelőt neveztek ki. 

2022. január 9., 06:52

Szerző:

Január közepétől költségvetési főfelügyelőt neveztek ki az Országos Mentőszolgálat gazdálkodásának kontrollálására – írja a Népszava. A lap Információi szerint dr. Korózs Tamás határozott időre kapott megbízást, aki korábban Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben is betöltött már hasonló pozíciót. 

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikáció vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt nehéz, de  ugyanakkor stabil évet zárt az OMSZ. Az adatok alapján 1,2 millió esetet láttak és 1,3 millió járványügyi mintavételt készítette. 

„A mintavételezés, illetve covidos betegek szállítása során sok millió kilométert tettek meg az autók, több tízmillió védőeszközt használtak fel, a mentődolgozók jelentős mennyiségű túlórát teljesítettek. A járvány miatti többletköltségekhez szükséges fedezetet a kormány és az operatív törzs biztosítja. A feladatok maradéktalan ellátása mellett az OMSZ meg tudta őrizni költségvetési stabilitását is”

– állítja  Győrfi Pál, aki szerint a mentőszolgálatnak 6,5 milliárd forint többletköltsége volt az elmúlt időszakban. „A járvánnyal kapcsolatos többletkiadások a továbbiakban sem befolyásolhatják a mentési tevékenység zavartalan működését”  írta. Hozzátette: a költségekhez igazodó folyamatos és stabil finanszírozást a Pénzügyminisztérium immár közvetlen módon, úgynevezett költségvetési felügyelő útján is segíti. 

(Kiemelt kép forrása: Az OMSZ Facebook-oldala)