Pécsig vezettek a szálak, elfogták a milliárdos adócsalás gyanúsítottjait

A négy férfi hamis cégekkel konspirált.

2021. június 22., 11:30

Szerző:

Kijátszotta az adórendszert az a négy férfi, aki évek alatt 4,6 milliárd forintot zsebelt be. A bűnbanda a piaci ár alatt jóval alacsonyabb összegen értékesített telefonokat az Európai Unión belül. A mobilkereskedelemre szakosodott céghálózat fiktív számlákkal, az általános forgalmi adó befizetése nélkül jutott versenyelőnyhöz. A négy fős bűnhálózat tagjait végül utol érte az igazságszolgáltatás: a Pécsi Járásbíróság június 21-én elrendelte a férfiak letartóztatását. A bandának egy hónapot kell a rácsok mögött töltenie különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúja miatt – írta közleményében a Pécsi Törvényszék

A bűnbanda 2017 januárja és 2020. december 31-e közötti időszakban egy hierarchikusan felépített mobiltelefon-kereskedelemi hálózatot üzemeltetett. A bűnözői csoporttal fiktív számlákat állítottak ki, hogy piaci ár alatt belföldön eladják az Európai Unión belül megvett telefonokat. A közlemény szerint a négy fős banda egyik tagja vezette a céghálózatot, ami nem fizetett áfát, így zsebeltek be az évek alatt a hatalmas összegű 4,6 milliárd forintot. A Pécsi Járásbíróság azért döntött a bűnbanda szabadságvesztése mellett, mert megsemmisítenék a tárgyi bizonyítékokat, illetve megszöknének vagy elrejtőznének. 

A bíróság a négy férfi egyikét hasonló bűncselekmény elkövetése miatt korábban már felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. Kiderült az is, hogy egy másik elkövető büntetőeljárás alatt is áll. Vele szemben az is feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel bűncselekményt követne el. A bíróság döntése még nem végleges, mert a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen. Eszerint a letartóztatás megszüntetését és enyhébb kényszerintézkedést kértek.

(Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: Pixabay.com)