Pécsen is jöhet az újraszámolás?

Egy helyi portál szerint több választókerületben is problémák voltak a választás során, így akár újraszámolás is jöhet.

2024. június 17., 09:39

Szerző:

A kormánypártok szerint volt olyan szavazókör, ahol kevesebb volt a szavazó, mint az urnákban lévő szavazólapok. A választás még nem lefutott, újraszámolás lehet – írja a Baranya vármegyei hírportál.

A Bama.hu információi szerint a 8-as és a 9-es választókerület eredményét támadták meg, az egyik esetében egy kézzel írt, cetlit emlegetnek a közösségi médiában, amit valaki bemutatott lefotózva. 

A 9-es körzetben a DK-s Auth István 100 szavazattal veszített Barkóczi Csaba, a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjével szemben, ami jelentős különbségnek mondható. A DK-s jelölt itt nem is újraszámlálást kér, hanem a választás eredményének megsemmisítésére hajt.

A lap úgy tudja, hogy a Helyi Választási Bizottság pénteki döntése szerint azonban egyáltalán nem történt olyan esemény, ami érdemben befolyásolta volna a voksolást és ami miatt szükséges lenne megismételni a választást akár néhány szavazókörben.

A 8-as körzetben a szintén DK-s Zag Gábor, mostani alpolgármester kér újraszámlálást.

A döntetlen eredményt hozó 15. választókerületben Vörösné Deák Andrea a Fidesz-KDNP-ÖPE polgári szövetség jelöltjeként indult. A kormánypártok jelöltje azért kért jogorvoslatot, mert az egyik szavazókörben több szavazólapot találtak az urnában, mint amennyien érvényesen voksoltak. A jogorvoslattal azt szeretnék elérni, hogy csak a szóban forgó szavazókörben ismételjék meg a választást a jelenlegi szereplőkkel, n ne ősszel tartsanak időközi voksolást.

Várhatóan napokon belül megszületnek az első fokú döntések, a fellebbezések esetén is pár hét alatt döntés születhet a választási végeredmények kapcsán – írja a lap.

Így nyerte meg Karácsony Gergely az újraszámolást

Ahogyan arról beszámoltunk, a június 9-ei főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újbóli átvizsgálása után a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a választást Karácsony Gergely nyerte.

„Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 9 órakor kezdte meg az NVI, külföldi megfigyelők és a sajtó munkatársainak körében. Az érvénytelen szavazatokból Karácsony Gergely további 112 szavazatot, Vitézy Dávid 395 érvényes szavazatot kapott, így a főpolgármester-választás eredményéről szóló első határozatot az NVB helyben hagyta” – közölte a testület a pénteki nyílt ülésén, melyet a június 9-én megrendezett főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újbóli átvizsgálása kapcsán tartottak.

Ennek értelmében Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, és további öt évig lehet Budapest főpolgármestere.

Az eredmény érdekes abból a szempontból, hogy az Index információi alapján sokáig úgy lehetett tudni, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását követően több mint 500, eredetileg érvénytelennek nyilvánított szavazatot találtak érvényesnek. Ezek többsége Vitézy Dávidot támogatta, azonban kisebb arányban Karácsony Gergelyre leadott voksok is előkerültek. A kiszivárgott információk szerint a végső eredményen ugyanakkor mindez nem változtatott, így mindössze 54 szavazattal, de Karácsony Gergely maradt az élen, és nyerte meg a főpolgármester-választást.

Karácsony Gergely nem volt nyugodt

A több mint másfél órás csúszással kezdődött Nemzeti Választási Bizottság (NVI) nyílt ülése előtt Karácsony Gergely – az este 18 órára meghirdetett tüntetése mellett – egy bejegyzésben közölte, a tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyerte ezt a választást.

„Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást.” 

– közölte a regnáló főpolgármester.

(Fotó: Isza Ferenc / AFP)

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.