PDSZ: az iskolák nincsenek felkészülve az esetleges digitális tanrendre

A szakszervezet a Kormányinfóra reagált. 

2021. augusztus 22., 08:59

Szerző:

A magyar kormány szombaton tartotta meg egy hónapos kihagyás után a Kormányinfót. Gulyás Gergely,  Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli eseményen elmondta, jól állunk az átoltottságban, ezért a kormánypártok nem terveznek az érkező negyedik hullámra a korábbihoz hasonló korlátozásokat, így az oktatás minden színtere tanteremben fog zajlani. Falus Ferenc, a volt országos tisztifőorvos az online oktatásra tette le a voksát, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban a digitális tanrendre, sőt a kezdődő oltásra sincs kapacitás.

Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón hangsúlyozta, „az országot nem kell lezárni, minden olyan híresztelés, ami az ország működésének alapvető korlátozásával kapcsolatos az megalapozatlan, nincs ilyen szándéka a kormánynak.” Falus Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában fejtette ki, hogy ő három héttel később nyitná újra az iskolák termeit. „Én nem indítanék most iskolát. Először is várnék vele körülbelül még egy két három hetet. A hivatalos adat azt mondja, hogy a 12-15 éves gyerekeknek a nyolcan százalékát beoltották. Sajnos ezt nem tudom egészen pontos elhinni” – fogalmazott a volt országos tisztifőorvos.

Ha ez bekövetkezne, akkor a digitális oktatás maradna egyetlen opciónak a diákok számára. Ezzel kapcsolatban a PDSZ az ATV Híradójának kifejtette: az oktatás nincs felkészülve egy esetleges újabb digitális tanrendre. „Nem látjuk azt, hogy digitális eszközök ezrei, százezrei kerülnének ki az intézményekbe, vagy adott esetben ki lehessen őket kölcsönözni. Nem látjuk azt, hogy olyan digitális tananyag fejlesztések történnének, amelyek megkönnyítenék a pedagógus számára a majdani digitális oktatást” – jelentette ki Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Elmondta azt is, a tervek szerint augusztus utolsó-, és szeptember első két napján kezdik oltani a 12-18 év közöttieket. Póta György szakember szerint az iskola előtt gyorsütemű oltással is gond van. Kiemelte: az iskolák orvosi szobái sok esetben nem alkalmasak az oltás elvégzésére, továbbá kérdéses, hogy az iskolaorvosoknak ki segít majd az adminisztrációban.

(Kiemelt kép: Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik. Fotó: Balázs Attila / MTI)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.