Elmondta a kormány, mit gondolnak a negyedik hullámról

A járványhelyzet Európában Magyarországon a legkedvezőbb, de jön a negyedik hullám. Kiderült, terveznek-e lezárásokat. 

2021. augusztus 21., 12:07

Szerző:

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a járványhelyzetről is beszélt a mai Kormányinfón. A miniszter szerint Közép-Európában a legkedvezőbb az Európán belüli helyzet és azon belül Magyarországon is a legjobb. Gulyás Gergely ugyanakkor hangsúlyozta: a negyedik hullám egyértelműen megindul, „erre utaló jelek nálunk is vannak", a miniszter szerint a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de el fog térni az első 3 hullámtól. A miniszter mindenkinek megköszönte, aki beoltatta magát. Elmondta: 5,5 millió ember kapta meg eddig mindkét oltástát, 5,2 millió, aki az elsőt. 6 millió felett vannak azoknak a száma, akik védettek, „ennek köszönhető, hogy szabad nyarunk van és emiatt lesz más a 4 hullám".

A kormány ismét mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát. Gulyás elmondta: ha valaki megbetegeszik, ha be van oltva, nem lesznek olyan súlyosak a tünetei. A kancelláriaminiszter szerint sikerült a vakcinákkal szemben sokakban bizonytalanságot kelteni, de minden vakcina biztonságos. 

„Aki nem oltatja be magát, az jó eséllyel meg fog betegedni"

 – mondta Gulyás Gergely. A miniszter felsorolta, hogy melyik vakcinánál mekkora az esélye, hogy valaki megbetegszik a vírustól. Összesen 0,18% az esélye, hogy ha valaki beoltatta magát, akkor megbetegedjen; de ott is csak enyhe tünetek lehetnek. Gulyás hangsúlyozta: mindegyik oltóanyag esetében 500 főből 1 ember betegszik meg. 

„Különösen az idősek a legveszélyeztetettebbek, az életüket is kockáztatják, ha nem kapják meg az oltást" – mondta a miniszter, aki hozzátette: mindenkit igyekeznek felkeresni, aki idős és nem oltatta be magát eddig. Kiderült, hogy a hatodéves orovstanhallgatók is oltanak már, illetve a harmadik oltás is elérhető. A harmadik oltásról elmondta, hogy mindenhol van hely, de ha elfogynának a helyek egy-egy napra, ami előfordult már, akkor újabb időpontokat nyitnak. A magyar egészségügyről azt mondta, hogy éppen eldolgozza a várólistákat, de szükség esetén fel tudnak szabadítani kapcitásokat az oltásokra. 

Gulyás hangsúlyozta: nem a haramdik oltás a legfontosabb, hanem az első kettő. Erre 8 millió adag vakcina áll rendelekezésre. 

„Korlátlanok a készletek" 

– tette hozzá. 

Elmondta: folytatódik a fiatalok oltása, a 12-18 éveseket négy nap alatt, augusztus 30. és szeptember 3.  között oltják. „Ezen felül is van lehetőség beoltatni magukat, ezen a 4 napon az iskolákban tömeges oltási akciót indítunk"  – mondta a miniszter, aki arra kérte az embereket tekintsék természetesenek, hogy beoltatják magukat. „Az ország többsége beoltatta magát, emiatt várhatjuk nyugalomban a 4 hullámot. De mindenkiért aggódnunk kell, aki nem oltatta magát. Emiatt nem kell lezárni az oszágot, de nincs is ilyen szándék." Gulyás Gergely elmondta: szeptember 1-én elkezdődik az oktatás rendben, nincs szükség a munkahelyi korlátozásokra sem. 

Szentkirályi Alexandra hozzátette, hogy ősszel újabb oltást népszerűsítő kampányt indít a kormány. „Nagy erőkkel tervezünk ősszel is oltani. Legyen követendő példa, hogy valaki beoltatja magát. A kampány célja, hogy legalább még egy embert meggyőzzünk, hogy oltassák be magukat" – mondta a szóvivő.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.