Parragh elárulta, mikor élesedik az új kata

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, de a visszaélésre használt kiskapukat be kell zárni. 

2022. május 29., 20:27

Szerző:

Parragh László a Világgazdaságnak adott interjújában arról beszélt, hogyha marad az adónem, 12-ről 18 millióra emelkedhet az éves bevételi plafon. A tételes havi adó mértéke viszont tíz éve változatlan, ezért ki kell igazítani.

„Az év végéig hátralévő időt az kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése”

– mondta Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a VG-nek. Parragh szerint a változtatások a kapcsolódó adminisztrációs terhek miatt „többet vinne, mint hozna”, ezért amellett foglal állást, hogy a jövő év januárjától változzon a kata.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez végül a kata megszünéséhez vagy radikális újratervezéséhez vezetne. Parragh szerint még korai lenne erről dönteni.

„Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek. A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”

– fogalmazott az elnök. 

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón a kamara székházában 2016. december 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

2022. július 2., 16:05

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.