Kétszer is kijött a sodrából Orbán a parlamentben és még egy 168 Órás interjút is a fejéhez vágtak

2020. március 2., 17:31

Szerző:

„A sas szálljon már le a magasból, menjen ki a nép közé, akiket verebeknek néz, nézze meg, hogy élnek az emberek ott, ahol nincs se minőségi munka, se minőségi bér, se háziorvos, se postás, a busz is naponta csak kétszer jár, ahol a közmunkán kívül nincs b terv. Erről az országról is mondjon pár szót” – kezdte az azonnali kérdések óráján felszólalását Orbán Viktornak címezve a parlamentben Jobbik elnöke. A bőrdzsekiben megjelenő Jakab Péter arról beszélt, hogy 

több fideszes politikus szerint Orbán elvesztette kapcsolatát a valósággal,

és már a kormányfő évértékelője is olyan volt, mint a vagyonnyilatkozata: papíron stimmelt, csak nem volt köze a valósághoz.

Az MTI-nek Orbán Viktorról és az Országgyűlés március 2-i plenáris üléséről közreadott fotója
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor – bár az ellenzéki frakciók sorra igyekeztek megszorongatni – érezhetően elemében volt, Jakabnak azzal vágott vissza, hogy egyrészt a Jakab felszólalásában hemzsegő sértésekről nem vesz tudomást, másrészt többször elismételte, hogy „a Jobbik szövetségese, Gyurcsány Ferenc vitte csődbe az országot” 2010-ben, a kormány azzal küzd, hogy vissza tudják állítani emelkedő pályára.

„A klímaválság elérte a Jobbikot is, olvad, mint a jéghegy” – viccelődött Orbán,

aki a Jobbikból kilépők kritikájára építve azt emlegette, hogy sokan nem szeretik a pártban a gyurcsányi, bolsevista irányvonalat, a párt feladja a nemzeti értékeket. „A kormány és az ország hangos szidalmazása helyett kapják össze magukat, amíg nem késő” – mondta Orbán.

Jakab Péter bőrdzsekiben a plenáris ülésen március 2-án
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„A dunaújvárosi jéghegynél léket kapott a Titanic” – replikázott Jakab,

aki azzal folytatta, hogy a kormány felkészülhetett volna a koronavírusra. Jakab szerint a konzultációs kérdőíveket még nem késő kicserélni egy tájékoztatóra arról, mit tehetnek az emberek az egészségük védelméért. Erre Orbán gratulált a dunaújvárosi ellenzéki jelöltnek, aztán némi gyurcsányozáson kívül nem tudott érdemben reagálni. Egy Jakabtól vett idézettel készült, ugyanis a Jobbik-elnök egyszer elmondta, nem egyszerű Dobrev Klárával egy színpadon állnia, nyelnie kell nagyokat, ki kell lépnie a komfortzónából.

„Jó nyeldeklést kívánok, frakcióvezető úr. Amikor majd ön lesz az utolsó, aki elhagyja a Jobbik székházát, ne felejtse el lekapcsolni a villanyt”

– zárta Orbán a plenáris ülés talán legszórakoztatóbb párbeszédét.

 

A 168 Órás interjú

A szocialista Harangozó Tamás egy 1989-es interjút elevenített fel Orbánnak, amit még a 168 Órának adott a kormányfő, amiben büszkén mesélte, hogy egy falu menti vályogházban született. „Ön szerint olyan országot épített, ahol ma egy falu menti vályogházból bárki el tud menni egyetemre és akár miniszterelnök lehet?” – tette fel a kérdést Harangozó, aki szerint Orbán a zsidótörvények emlékét idéző hangulatkeltést folytat. A hasonlattól feldühödő Orbán Gyöngyösi Mártonra utalva azzal reagált, „gondolkodjanak el, hogy egy olyan párttal vannak szövetségben, melynek az alelnöke azt mondta, össze kellene írni a zsidó származású képviselőket”.

Orbán szerint 2010 óta jóval több esélye van a nehéz helyzetű fiataloknak, amire Harangozó azt mondta, fogalma sincs, hogy milyen országot vezet.

 

Mi van a koronavírussal?

A DK-s Arató Gergely Jakabhoz hasonlóan azt rótta fel Orbánnak, hogy kétséges, hogyan fog tudni megbirkózni a koronavírussal a magyar egészségügy. „Vállalja a felelősséget, hogy ilyen helyzetben van az oktatás és az egészségügy?” – kérdezte. Orbán viszonylag visszafogottan reagált, azt említette, hogy a hétfő reggeli adatok szerint

még nincs fertőzött Magyarországon, de nagyon valószínű, hogy lesz.

„Az operatív törzs egy hónapja felállt, a szakemberek teszik a dolgukat, amennyire lehetett, felkészültek, én bízom bennük, képesek leszünk arra, hogy amikor ideér a járvány, kezelni tudjuk” – mondta a miniszterelnök, majd azzal folytatta, hogyan bomlasztották le a szocialisták az egészségügyet.

 

Százezrek hagyták el az országot

Az LMP-s Keresztes László Lóránt arról beszélt, hogy több százezer ember hagyta el az országot és

minden hatodik gyerek külföldön születik.

De azt is tudni akarta, mennyibe fog kerülni a paksi atomerőmű bővítése, ráadásul az atomenergia nem zöld, nem olcsó, nem biztonságos. Orbán megvédte a külföldre költözött magyarokat, szerinte ők azt teszik, amit helyes döntésnek ítéltek a saját életük szempontjából. „Semmilyen negatív véleményt nem szabad róluk kialakítani” – mondta Orbán, aki szerint Paks „az egyetlen megoldás”, ha széndioxid-mentes gazdaságot akarunk.

 

Amikor Orbán kifakadt

A Párbeszédből Mellár Tamás arról kérdezte Orbánt, miért éppen a 2010-2020 közti időszak az elmúlt 100 év legsikeresebbje, ahogy arról az évértékelőjében beszélt, ezt nem sok minden támasztja alá. Mellár személyes történetét elmesélve arról beszélt, a Kádár-korban nőtt fel, családja kommunistaellenes volt, de szerzett diplomát és egyetemi tanár lett, miközben a rendszerváltás után többnyire az értelmiségi családok sarjai jutottak be, szegény családból nem lehetett felzárkózni. Orbán azt mondta, Mellár véleménye komoly figyelmeztetés számára,

az idő múlása jól láthatóan megzavarja az ember emlékeit.

A kommunista rendszerben, mondta, a fiatalok kevesebb, mint 10 százaléka ment felsőoktatásba, most 30 százalék. „Tudja ön, miről beszél? Az volt a jó világ és ez most rosszabb? Tudom, hogy gyűlöl minket, de ez ne homályosítsa el látását!” – fakadt ki a kormányfő, aki azzal zárta a vitát, hogy egy darabig figyelte Mellár makrogazdasági fejtegetéseit, de 2011-ben abbahagyta. Mellár ugyanis akkor azt írta, az IMF megállapodásnak nincs alternatívája, anélkül bedől az ország.

 

...és amikor másodszor is

A jobbikos Z. Kárpát Dániel nem értette, Orbán miért nem válaszol az egészségügyet, a szakképzést érintő kérdésekre, ám aztán a migrációról kezdett beszélni. Orbán szerint most hatezerrel több orvos van, mint 2010 előtt volt és 770 milliárddal több megy egészségügyre, mint 2010-ben, és ez szerinte is kevés. Határőrség pedig van, ami rendőrökből és katonákból áll. „Ők ellátják a határ őrizetét, Magyarország határai védve vannak”, amire Z. Kárpát azzal csapott le, hogy Orbán nem támogatja az önálló határőrizetet, de erre a kormányfő felcsattant, „mit nem lehet érteni abból”, hogy a katonákkal és rendőrökkel védik a határt, ezen nem kell változtatni. Ezek után más már nem kérdezte Orbánt.

 

(A hvg.hu nyomán)