Párbeszéd: Mégis nyomoznak Mészáros Lőrinc volt cége ellen

A Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés miatt tett feljelentést a Párbeszéd, de a rendőrség megszüntette a nyomozást. Az ügyészség szerint viszont folytatni kell az eljárást.

2021. május 29., 14:42

Szerző:

A Párbeszéd feljelentést tett 2019 novemberében az akkor még Mészáros Lőrinc tulajdonában levő, ám azóta adósságokba taszított és kifosztott, a mostanra állam által visszavásárolt Mátrai Erőműn belül történt környezetkárosítás és más bűncselekmények miatt, ugyanis a Mészáros Lőrinchez köthető erőmű területén környezetszennyezés gyanúja vetődött fel, így bűzről, légszennyezésről és az Őzse-völgyi víztározó szennyezéséről érkeztek beszámolók, nem egy településről – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Pár hete a Párbeszéd azt a tájékoztatást kapta, hogy megszüntetik az eljárást a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, így úgy tűnt, Mészáros Lőrincék megint megússzák, azonban a Gyöngyösi Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte a megszüntető javaslatot, a nyomozást folytatják – derül ki a Párbeszéd közleményéből.

Mint kiderült, a korábban kirendelt munkavédelmi szakértő – aki azt állapította meg, hogy nem történt sem veszélyt előidéző cselekmény, sem mulasztás – nem vizsgálta ki rendesen a szálakat, szakvéleményét nem megalapozottan készítette, mivel nem ismerte a többi, például orvosi vagy környezetvédelmi szakértő véleményét – írják.

A szennyezés miatt több dolgozó tüneti kezelésre szorult, de olyanok is voltak, akik tartós betegségük mellett lettek rosszul. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Mészáros Lőrinc Mátrai Erőműve megkopasztottan, méregdrágán visszakerült az államhoz, de egy valami biztos: a felelősséget vállalni kell, legkésőbb pedig 2022-ben számolnia kell ezzel – közölte Kocsis-Cake Olivio.

(Kiemelt kép: A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án. Fotó: MTI | Szigetváry Zsolt)