Párbeszéd az autópályák koncesszióba adásáról: Az Orbán-Rogán-Tuzson hármas azzal játsszon, ami velük egyidős

A párt szerint előre tudható ki lesz az autópályák koncesszióba adására vonatkozó pályázat nyertese.

2021. június 26., 14:39

Szerző:

A Párbeszéd szerint amennyiben megvalósulna a kormány autópályák koncesszióba adásra vonatkozó terve, akkor a magyar emberek drágábban használhatnák a gyorsforgalmi úthálózatot, és annak állapota is leromlana – mondta az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón.

Dorosz Dávid úgy fogalmazott, a kabinet sunyi módon 35 évre kiárusítaná a magyar autópálya-rendszert, ami nemzetközi és magyar példák alapján is csak negatív hatással járna a magyarok 99 százaléka számára, miközben a „fideszes egy százalék tovább gazdagodna az üzleten”.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közölte, közérdekű adatigénylést nyújtottak be, hogy kiderüljön, kiknek akarják „átjátszani” a teljes gyorsforgalmi úthálózatot. Hangsúlyozta, teljesen komolytalannak tartják, hogy egy ilyen volumenű projektre egy hónapos határidőt hagynak, ezért szerintük már most tudható, ki lesz a pályázat nyertese, a konzorciumban pedig várhatóan benne lesz az a Magyar Közút is, amely most is karbantartja az autópályákat.

Tordai Bence megjegyezte, kizárólag Olaszországban volt arra példa, hogy a teljes gyorsforgalmi úthálózatot koncesszióba adták, de egy közelmúltban történt tragédia miatt az állam ott is visszavásárolta az autópályákat. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese elmondta, a 2057-ig szóló koncesszió azért is elfogadhatatlan, mert az jelentősen, 4-5 százalékponttal emelné az államadósságot, miközben a fideszes oligarchákat gazdagítaná.

„Javasoljuk azt az Orbán-Rogán-Tuzson hármasnak, hogy azzal játsszanak, ami velük egyidős, vagy legalábbis egy játék autópályával, és ne a mi pénzünkkel, ne a mi jövőnkkel, ne az államháztartás ezer milliárdjaival”

– fogalmazott Tordai Bence. Ezután Dorosz Dáviddal egy játék autópályát helyeztek a Miniszterelnökség épülete elé.

(Kiemelt kép: Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese felszólal a klímavészhelyzet kihirdetéséről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szóló törvényjavaslatok általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. április 21-én. MTI | Koszticsák Szilárd)