Pankotai Lili: kirúgni nem tudtak, de megszavazták, hogy nem akarnak velem dolgozni

Nem akarták elvinni az osztálykirándulásra, tanárai pedig egy kivételével arra szavaztak, hogy nem akarnak együtt dolgozni vele – emlékszik vissza Pankotai Lili a 2022. október 23-i szókimondó beszéde utáni eseményekre.

2023. február 3., 15:42

Szerző:

Az RTL Reggeli című műsorában Pankotai Lili elmondta, hogy a beszéde után egy hét leforgása alatt minden megváltozott: a második megbeszélés után nyilvánvalóvá vált a számára, hogy nem maradhat az iskolában. Nem rúgták ki, mert nem szerettek volna mártírt csinálni belőle, és nem sértette meg az iskola egyetlen szabályát sem. Beszédét nem az iskolában, hanem nyilvánosan mondta el – mégis, komoly nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy magától hagyja el az intézményt.

Már az osztálykirándulásra sem akarták elvinni őt

Az egyik legnagyobb gyomrost akkor kapta, amikor az iskola igazgatója elmondta neki: az iskola vezetősége tartott egy szavazást arról, hogy hajlandóak-e a továbbiakban vele együtt dolgozni, és egy ember kivételével senki nem lett volna hajlandó. Diáktársait és osztálytársait nem lepte meg a beszéde, és sajnálták, hogy el kell mennie, de nem álltak ki mellette, mert féltek. A pécsi iskolában Lili elmondása szerint korábban semmilyen sztrájk, demonstráció sem volt. Volt olyan tanár, aki azt mondta a diákoknak, hogy nem mehetnek tüntetni. Társaira és tanáraira is elrettentő példaként hatott az, hogy látták, neki min kell keresztülmennie a véleménye miatt.

Pankotai Lili azonban azt mondta: „az atrocitások ellenére sem változtatna semmit a nagy port kavart beszédén, hiszen a gondolatai és érzései nem fognak megváltozni csak azért, mert ellehetetleníthetik.”

Pankotai Lili most az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja Budapesten. Régi iskolájában a tanárok és a diákok is csak négyszemközt merték neki elmondani véleményüket. Szerinte azonban a diákok sokszor azért bátrabbak, mint a pedagógusok, „mert nem akarnak ebben élni, és nem szoktak még hozzá ahhoz, hogy ez van, ezt kell elfogadni.”

(Kiemelt képünk: Pillanatfelvétel Pankotai Liliről az RTL Reggeli című műsorában 2023. február 3-án. Forrás: RTL)

2023. március 24., 16:50

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők károgása és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, Budapesten újságíróknak az Eurostat legfrissebb jelentésére reagálva.

2023. március 24., 16:19

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

2023. március 24., 16:14

Ezen a hétvégén is megnyílik a Pesti alsó rakpart egy szakasza, a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Margit híd és az Irányi utca közötti rakpartszakaszt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

2023. március 24., 15:15

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.