Palkovics Lászlót nem érdekli a hétfői szavazás, ha kell, az Orbán-kormány izomból lenyomja az akaratát az MTA torkán

A miniszter a Magyar Hírlapban üzente meg, mi lesz, ha nem fogadja el hétfőn az MTA az ő átalakítási javaslatait.

2019. május 6., 09:32

Szerző:

Amennyiben a Magyar Tudományos Akadémia hétfői közgyűlésén sem szavazzák meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) terveit a kutatás-finanszírozás átalakításáról, akkor a helyzetet a kormánynak kell megoldani" - derül ki Palkovics László miniszter Magyar Hírlapnak adott hétfői interjújából. A miniszter lényegében azt mondta, hogy

bármi történik ma az MTA szavazásán, csak az Orbán-kormány elképzelései valósulhatnak meg.

A kormány tavaly óta próbál befolyást szerezni aaz eddig függetlenül működő akadémiai kutatásfinanszírozás felett, az MTA ellenállásán azonban eddig mindig minden terv elbukott. Az MTA-tól tavaly év végén 28 milliárd forintnyi forrást vontak az ITM hatáskörébe, hogy a pénzhiány miatti kényszerben elfogadják a változásokat, ám sikertelenül.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Palkovics László az interjúban arról beszélt, hogy

nyárig megszülethet az MTA és kutatóintézeteinek finanszírozásáról szóló új jogszabály.

A módosításokat azzal indokolta, hogy szerinte az állampolgároknak, a kormánynak és az iparnak is látnia kell, hogy mire fordítják a kutatási pénzeket az MTA-ban. Arról nem beszélt a miniszter, hogy ez eddig is ellenőrzötten működött, az MTA-nak minden évben el kell számolnia a támogatással.

Fontos megjegyezni, hogy az Orbán- kormány nem ellenőrzői pozíciót nyerne az átalakítással, hanem egyértelmű döntési pozícióba kerülne a pénzek elosztásában, amit eddig az MTA a tudomány függetlenségéből fakadó alkotmányos alapjog szerint eddig függetlenül végzett.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.