Palkovics László szerint hamarosan harmadennyi gáz is elég lesz Magyarországon

Magyarország az energiaválság mérséklésére a következő mintegy harminc évben el kívánja érni, hogy az ország ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterrel; 2050-re az ország területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenhetne jelentősen kitettsége a külföldről érkező gáztól - jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben.

2022. október 24., 20:04

Szerző:

Palkovics László magyar újságírókkal közölte, a tervek szerint a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is. A megvalósítás alatt álló magyar tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak - hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter.

Palkovics László az európai uniós tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek hétfő délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertetve közölte: az EU COP27-es vállalásai, melyek figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, megfelelnek a magyar érdekeknek.

Magyarország vonatkozó energiaátmeneti terve a hazai előállítású energiára támaszkodva a klímacélok szempontjából minden követelményt egyszerre kíván teljesíteni. Törekszik a megfizethetőségre, odafigyel arra, hogy az energia előállítása milyen hatással van a környezetre, valamint szem előtt tartja az elérhetőségi követelményt, ami azt jelenti, hogy van elég az adott energiahordozóból, vagy elő lehet-e azt állítani - részletezte.

Margrethe Vestagerrel, a digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztossal később Brüsszelben folytatott kétoldalú megbeszélésével kapcsolatban Palkovics László elmondta, az energiaügyeket érintően nincs már nyitott kérdés Magyarország és az Európai Bizottság között. Minden olyan követelményt, köztük a megújuló erőforrások használatára vagy a telepített naperőműkapacitásra vonatkozó elvárásokat, melyeket az uniós bizottság támasztott, Magyarország maradéktalanul teljesített. A vállalások megvalósulásának feltétele az, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, melyeket az uniónak mindehhez biztosítania kell - tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

(Kiemelt kép: Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszél az ország első Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tárolójának avatásán a százhalombattai Dunamenti Erőmű telephelyén 2022. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti