Palackokból öntötték a vizet a Velencei-tóba

A vízügyi igazgatóság hivatalos adatai szerint a Velencei-tó 46 százaléka hiányzik.

2021. augusztus 1., 10:39

Szerző:

Elkezdték feltölteni a Velencei-tavat a Civilek a Velencei-tóért Facebook oldal és csoport szimpatizánsai. A „LÉGYOTT” elnevezésű szombati eseményen mintegy százan jelentek meg, hogy egy palackból vizet öntsenek a tóba.

Vas Péter, a figyelemfelkeltő akció szervezője a Népszavának elmondta: éppen egy évvel ezelőtt volt egy demonstrációjuk, amikor is a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében egy 10 pontból álló petícióhoz gyűjtöttek aláírásokat. Az évfordulóhoz kapcsolódóan és a tó körül kialakult problémák miatt most újból megmozdulást szervezett a csoport, ugyanis az akció szervezője szerint szükség van a figyelemfelkeltésre. „Míg a vízügyi igazgatóság hivatalos adatai szerint a Velencei-tó 46 százaléka hiányzik, a politikusok nem csinálnak semmit, pedig fontos lenne, hogy ezügyben intézkedjenek!”

A Népszava korábban arról írt, hogy csak blöffnek látszik a vízpótlás Velencén, azt az immár több mint fél méternyi vízoszlopot, ami hiányzik a tómederből, a belátható jövőben biztosan nem fogják a kormány által ígért módon és forrásból beletölteni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Fotó: MTI | Földi Imre)