Újabb mérgezés a pilisborosjenői óvodában

Újabb mérgezéses eset történt a pilisborosjenői óvodában, a gyerekek hánytak. 

2024. március 25., 10:23

Szerző:

Nem ez az első eset, hogy mentőt kellett hívni a pilisborosjenői óvoda gyerekeihez. Most lila akácot ettek a gyerekek, rosszul lettek és hánytak.  Az óvónők pedig azonnal riasztották a Heim Pál Gyermekkórházat és a mentőket. A gyerekek  az óvoda udvarán ehettek a lilaakác  apró terméséből, mely az intézmény udvarán futja be a kerítést – írja az Index. A lilaakác nem szerepel a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérgező növényekre figyelmeztető listáján, de az RTL híradónak nyilatkozó toxikológus szerint gyerekeknél okozhat rosszullétet.

A pilisborosjenői óvodában történtek miatt fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a polgármester

A mentősök három óvodást vizsgáltak meg, végül két kisgyereket kellett kórházba szállítani, egy kisfiú otthon vészelte át a mérgezést. Másnapra minden kisgyerek jobban lett. A polgármester a település közösségi oldalán azt közölte, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez.

„Az esetet komolyan veszem és hivatalos útra terelem. Az intézményvezető munkáltatója a Képviselő testület, ezért a képviselő testületnek rendkívüli ülését 15 napon belül összehívom és fegyelmi vizsgálat indítását javaslom, hogy jogszerű, hivatalos eljárás derítse fel, hogy hogyan, milyen körülmények között és kinek a felelőssége, hogy egészségügyi kockázatot jelentő növény került az óvoda udvarára” – áll a polgármester bejegyzésében.

Az óvoda vezetője nem nyilatkozhatott, de írásban azt közölte az RTL Híradóval, hogy a kertből a karbantartók a növényt, annak minden termésével együtt, eltávolították. A héten pedig kertész és botanikus is átnézi a kertet.

A pilisborosjenői óvodában ez már a második mérgezéses eset

Februárban ugyanis öt gyerek reggelijébe került tisztítószer porcukor helyett. A Bors információi szerint porcukor helyett tisztítószer került a több óvodás reggelijébe. A körülményekről egyelőre kevés információ került nyilvánosságra, szemtanúk szerint az óvoda épülete előtt mentő- és rendőrautó is állt. A szülők azt mondták a lap munkatársainak, hogy több gyermek hasfájásra panaszkodott, akadt, akit kórházba kellett szállítani. Feltehetően tálaláskor történhetett a fatális tévedés, összekeverték a porcukros zacskót a tisztítószeressel. A reggeli után nem sokkal több kisgyerek is fájlalta a hasát, állítólag az egyik olyan erősen hányt, hogy jobbnak látták kihívni a mentőket.

Az óvodavezető tájékoztatása szerint öt gyermeket érintett az ügyben és kivizsgálják az esetet, a hibázókat felelősségre vonják. Pilisborosjenő Község Önkormányzata pénteki bejegyzésében azt írta, hogy feltehetően tálaláskor keverhették össze a porcukros zacskót a tisztítószeressel. Közleményükben viszont cáfolták, hogy a gyerekek rosszul lettek volna az ételtől, ugyanis szerintük akik megkóstolták az almás zabkásájukat, annak csípős íze miatt azonnal kiköpték.

(Kiemelt képünkön: a pilisborosjenői óvoda. Fotó: Pilisborosjenő Község Önkormányzata Facebook oldala)