Szexuális kényszerítés egy újbudai óvodában: már az önkormányzatig érnek a szálak

Az óvoda azonnal kirúgta a meggyanúsított pedagógiai asszisztenst, majd a vezetőnek is mennie kellett. Most az önkormányzatnál vizsgálódik a rendőrség.

2024. március 7., 15:40

Szerző:

Mint azt korábban megírtuk, nyomozás indult Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik alkalmazottja ellen, szexuális kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az önkormányzat csütörtökön közölte, hogy házkutatást tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályának Gyermek és Ifjúságvédelmi Osztálya az újbudai önkormányzatnál. A közlemény szerint a nyomozás azt hivatott kideríteni, érkeztek-e be olyan panaszlevelek, amelyek a Gazdagréti Szivárvány Óvoda volt alkalmazottjával szemben zajló jelenlegi eljáráshoz köthetőek.

A folyamat részeként a rendőrség számítógépeket és adathordozókat foglalt le. Újbuda önkormányzata – mint irták – „természetesen” mindenben együttműködik a nyomozóhatóságokkal, és továbbra is biztosítja a transzparens tájékoztatást.

Azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el Újbuda polgármestere, amint arról értesült, hogy a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik munkatársával kapcsolatban névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi rendőrséghez. A szülőket a történtekről hivatalos levélben értesítette az óvoda vezetése. A férfi hat éve dolgozott pedagógiai asszisztensként az óvodában, a feljelentés után azonnal megszüntették a munkaviszonyát.

A bíróság másnap elrendelte a bűncselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását, és a kényszerintézkedés helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetet jelölte ki. A pedagógia asszisztens eddig nem tett vallomást.

Szerdán az önkormányzat közölte, hogy az ügy teljeskörű felderítésének és a gyermekek védelmének érdekében felfüggesztette a munkavégzés alól az óvoda vezetőjét is.

 Szexuális kényszerítés a BTK-ban

A Büntető Törvénykönyv 196. §-a szerint a szexuális kényszerítés: aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. 

Szexuális kényszerítés miatt a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a szexuális kényszerítést tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / DPA / AFP)